Niko nije krivično odgovarao za namerno izazivanje stečaja: Zašto?

Iako se često u srpskim medijima piše da je nešto ili neko "oterao firmu u stečaj", za krivično delo namernog izazivanja stečaja niko nije odgovarao u Beogradu.
Niko nije krivično odgovarao za namerno izazivanje stečaja: Zašto?
Foto: Pixabay
Kako piše Forbes Srbija, ni sudski postupak za ovo krivično delo nije se vodio.
 
Forbes Srbija pitao je beogradske osnovne sudove, kao i Viši sud u Beogradu, odnosno njegovo odeljenje za suzbijanje korupcije da li je bilo postupaka ili presuda po osnovu krivičnog dela iz članova 232 i 232a Krivičnog zakonika, a koji se odnose na prouzrokovanje stečaja i prouzrokovanje lažnog stečaja.
Prouzrokovanje stečaja već više od decenije je krivično delo i regulisano je Krivičnim zakonikom.
 
I za lažni stečaj je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina s tim što se u situacijama kada zbog lažnog stečaja "nastupe teške posledice za poverioca", zatvorska kazna može biti i od dve do čak 10 godina.
Ovo krivično delo u nadležnosti je Viših sudova, odnosno njihovih odeljenja za suzbijanje korupcije, odgovorili su za Forbes Srbija u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.
 
U Drugom i Trećem osnovnom sudu odgovaraju identično. Uvidom u njihove upisnice "nema podataka da su se pred ovim sudovima vodili postupci zbog krivičnog dela prouzrokovanja stečaja ili lažnog stečaja iz članova 232. i 232a Krivičnog zakonika", kažu u ovim beogradskim osnovnim sudovima.
 
Isti odgovor Forbes Srbija dobio je i iz Višeg suda u Beogradu.
 
"Obaveštavamo vas da je nakon izvršene pretrage utvrđeno da se pred Višim sudom nije vodio, niti vodi krivični postupak zbog krivičnog dela iz člana 232 i 232a Krivičnog zakonika, te da u skladu sa navedenim nije izrečena nijedna presuda", odgovaraju u Višem sudu.
 
Oni dalje pojašnjavaju da su odeljenja za suzbijanje korupcije formirana 1. marta 2018. godine i da od tada Viši sud nije imao nijedan postupak zbog ovog krivičnog dela.
 
Advokati kažu da je ovo krivično delo teško dokazivo zbog čega je i sudska praksa siromašna. S druge strane, nema sumnje da je bilo slučajeva da se na ovaj način izbegnu nagomilane obaveze, oštete poverioci ili pribavi sebi neka materijalna korist.
 
Advokat Nemanja Nikolić za Forbes Srbija kaže da ovo ne znači nužno da organi ne rade dobro svoj posao.
 
"Nema uređene zemlje na svetu koja ne reguliše institut stečaja na ovaj ili onaj način. Jednostavno rečeno, kada dužnik postane nesposoban za plaćanje, stečaj je tu da obezbedi ravnomerno kolektivno namirenje poverilačkih potraživanja u precizno regulisanom postupku. Ne bih rekao da pravosuđe šalje bilo kakvu poruku privredi zbog odsustva osuda za dela u vezi sa stečajem, jer tu postoji značajan broj faktora koji se moraju uzeti u obzir", odgovara Nikolić.
 
Ističe da je stečaj česta pojava pogotovo kada se dešavaju krize i veliki ekonomski potresi, odnosno kada dođe do poremećaja tržišnih procesa koji mogu prouzrokovati nesposobnost kompanija da na vreme izmiruju svoje obaveze, a što za posledicu može da ima pokretanja stečaja. Kao primer navodi eksploziju broja stečaja u Nemačkoj, ali i čitavoj Evropi.
 
"Drugim rečima, stečaj se u dominantnom broju slučajeva ne prouzrokuje namerno i sa ciljem nanošenja štete bilo kome", kaže Nikolić.
 
Na pitanje ko u ovim slučajevima pokreće postupak, odnosno tužbu sudovima, da li su to poverioci ili tužilaštvo, Nemanja Nikolić odgovara da se za ova krivična dela nadležni javni tužilac preduzima gonjenje po službenoj dužnosti.
 
"To radi po krivičnoj prijavi podnetoj od državnih i drugih organa ili pravnih i fizičkih lica. Krivičnu prijavu protiv lica koje je prouzrokovalo stečaj će najčešće podneti poverioci lica nad kojim je otvoren stečaj, budući da oni, kao oštećeni, imaju interes da se u krivičnom postupku odgovorno lice proglasi krivim", kaže naš sagovornik.
Nikolić upozorava da se za prouzrokovanje stečaja može odgovarati samo u slučaju postojanja namere, odnosno ova dela se ne mogu izvršiti iz nehata.
 
"Dokazivanje umišljaja znatno otežava posao tužilaštva. S druge strane, imamo i problem pravne kvalifikacije dela. Glava 22 Krivičnog zakonika predviđa čak 29 krivičnih dela protiv privrede. Među njima je i famozna zloupotreba položaja odgovornog lica kao jedno opšte delo protiv prirode koje je po diktatu zakona supsidijarnog karaktera i za isto se može odgovarati samo ako nisu ostvarena obeležja nekog drugog krivičnog dela. U praksi je čest slučaj da se primarno koristi upravo ova inkriminacija za koju i dalje postoji relativno visok broj osuda", objašnjava advokat.
 
Osim Krivičnim zakonikom, krivična dela u vezi sa stečajem regulišu se i Zakonom o stečaju.
 
Sagovornik Forbes Srbija objašnjava razliku. Dela propisana Krivičnim zakonikom odnose se na radnje odgovornog lica u pravnom licu koje su preduzete pre stečaja i koje za posledicu imaju pokretanje stečaja nad pravnim licem.
 
S druge strane, radnje koje se po prirodi stvari mogu preduzeti samo nakon što je stečajni postupak već pokrenut, poput prijavljivanja lažnog potraživanja ili raspolaganja imovinom stečajnog dužnika pre stupanja na dužnost stečajnog upravnika krivična su dela po Zakonu o stečaju.
  • Milan

    02.05.2024 14:38
    Napravi lažni stečaj i sve pod istom firmom sa drugim nazivom nastavi da radi
  • Nina

    01.05.2024 07:51
    Sad posle toliko godina smesno je i pricati o ovoj temi.
    Dok smo protestvovali,šetali ulicama, ukazivali na nepravdu i otimacinu svi su ćutali....kao i danas kad izvrsitelji krenu u ....
    Ostali bez uplaćenih doprinosa,bez plata sa umanjenom penzijom...
    Sad je kasno pričati i pisati...A bez M 1 obrasca ni uplate pronaci iako ih je bilo...
    Sad treba pisati o uvodjenju reda da Srbija bude za sve ista. Da neko ne radi za sve praznike bogom dane praznika a neko ima 1.01. Božić i Uskrs neradnan a sve ostalo vreme radi...I još mi predsednik drzave kaze da je malo 40 sati nedeljno.Pa zasto svi na drzavnim jaslama ne rade kao i u privatnom sektoru? Banke?
    Da i mi obavljamo nase obaveze
    kad mi imamo vremena a ne da nam se nameću vreme i dani ..
    Srbija bila i ostala zemlja dvojnih aršina....


  • /

    30.04.2024 21:47
    /
    imate i sada tipove kojima je posao da prave velike troskove subvencionisanim firmama da bi im blokirali racune i zatvarali pete godine.
    eno company wall gde se moze videti da neki imaju desetak takvih firmi.

    i onda kazu da im je kriv italijan ili nemac. nikada rus ili kinez

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.