Počinje 14. međunarodni festival harfe

Ovogodišnji 14. međunarodni festival harfe u Beogradu, otvoriće večeras u sali Beogradske filharmonije Filharmonija mladih "Borislav Pašćan" sa dirigentom Đorđem Pavlovićem i mlade zvezde, harfistkinje iz Srbije.
Ovogodišnji 14. međunarodni festival harfe u Beogradu, otvoriće večeras u sali Beogradske filharmonije Filharmonija mladih "Borislav Pašćan" sa dirigentom Đorđem Pavlovićem i mlade zvezde, harfistkinje iz Srbije.

Solisti Iva Dimitrijević, Nađa Dornik, Katarina Stanković, Tijana Kozarčić, Ana Marija Petrović, Lenka Petrović, Sara Vlajić i Daliborka Malinić (flautistkinja) sviraće najlepše stavove koncerata pisanih za harfu uz pratnju Filharmonije mladih. Prvog festivalskog dana je i koncert dua harfi Emanuela Degli Esposti (Italija) i Ieuan Jones (Engleska).

Ovogodišnji Međunarodni festival harfe u Beogradu u organizaciji Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije održaće se od 3. do 6.maja. Festival je posvećen zajedničkom stvaranju, komunikaciji i muziciranju srpskih i inostranih umetnika i vezi savremenog stvaralaštva za harfu i tradicionalnih vrednosti koje čuva literatura pisana za ovaj instrument.

Beogradska publika imaće priliku da čuje niz zanimljivih koncerata, pored mladih srpskih harfistkinja na otvaranju festivala nastupiće vrhunski izvođači iz Italije, Španije, Engleske, Austrije i Srbije: Emanuela Degli Esposti, Ieuan Jones, Zoraida Avila Pena, Smiljka Isaković, čembalo, Staša Mirković Grujić, Ivana Pavlović, Ljiljana Nestorovska, Ljubiša Jovanović ,flauta, Mina Marinković, Rastko Popović, viola, Aleksandar Jovan Krstić, flauta. Festival harfe održaće se u Sali Beogradske filharmonije, Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, DOB, Studentskom kulturnom centru i MŠ Mokranjac.

U Svečanoj sali Skupštine Grada 4. maja u okviru 14. Festivala harfe, veče kamerne muzike održaće renomirani srpski umetnici i profesori Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Ljubiša Jovanović, flauta i Ljiljana Nestorovska, harfa koji će izvesti dela srpskih autora. Iste večeri zajednički koncert održaće renomirana španska harfistkinja Zoraida Avila Penja i poznata srpska čembalistkinja Smiljka Isaković.

Ove godine iskorak iz klasičnog muzičkih izraza predstavlja nastup izvanredne džez harfistkinje iz Austrije Monika Štadler, koja će izvesti autorska ostvarenja. Jedna od najkreativnijih evropskih harfistkinja Štadler održaće koncert pod nazivom "Džez na harfi" u utorak, 5. maja u Domu omladine Beograda.

U sredu, 6.maja u SKC nastupiće Trio Look @ Susan iz Srbije koji čine Aleksandar Jovan Krstić, flauta, Rastko Popović, viola i Mina Marinković, harfa. Ovaj koncert zatvoriće 14. međunarodni festival harfe u Beogradu. Na programu je muzika za violu, flautu i harfu britanskih autora a većina kompozicija će biti premijerno izvedena pred srpskom publikom. Nakon uspešne serije koncerata sa francuskom muzikom za flautu, violu i harfu trio je za koncerte u ovoj godini pripremio britansku muziku za violu, flautu i harfu.

Pored Elegiac trija Arnolda Baksa koji je jedan od stubova repertoara za ovaj sastav, publika u SKC imaće priliku da po prvi put čuje dela Vilijama Matijasa i Džonatana Lojda, kao i originalni aranžman Britnove kompozicije Lachrymae, koji je za violu i harfu priredila Marinković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.