Kolekcija Pavla Beljanskog ponovo u Beogradu

„Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu” naziv je izložbe kojom će ova čuvena novosadska zbirka obeležiti 50 godina postojanja.
„Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu” naziv je izložbe kojom će ova čuvena novosadska zbirka obeležiti 50 godina postojanja.

 

„Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu” naziv je izložbe kojom će ova čuvena novosadska zbirka obeležiti 50 godina postojanja na otvaranju 12. oktobra u 19 časova u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu. Do 26. novembra publika će moći da pogleda 68 dela 32 autora, od ukupno 35, koliko ih ima u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, među kojima su najznačajniji predstavnici srpske moderne poput Nadežde Petrović, Milana Milovanovića, Petra Lubarde, Save Šumanovića, Milana Konjovića… Ovo je saopštila Jasna Jovanov upravnica Spomen-zbirke na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Domu Vojske Srbije, u prisustvu domaćina, potpukovnika Slavoljuba M. Markovića, direktora Medija centra „Odbrana” i Ane Krstić, menadžerke Telenor fondacije kao partnera u ovom umetničkom projektu.

Potpukovnik Marković je u obraćanju novinarima između ostalog rekao:

– Novim programima nastavljamo saradnju sa institucijama u Srbiji, tako će izvestan broj dela iz kolekcije Doma Vojske Srbije, koja broji oko 1.500 predmeta, biti izloženo u prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu od 9. novembra do 11. decembra. U našim prostorijama smo u toku ove godine predstavili izložbu dela Save Šumanovića, potom Vojnog muzeja, kod nas se predstavila Galerija „Nadežda Petrović” iz Čačka, Zadužbina „Momo Kapor” i zbirka Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Naša želja je da budemo i dalje dobri domaćini i partneri u ovom poslu.

Pored slika, posetioci će na predstojećoj izložbi moći da vide i memorijalnu sobu Pavla Beljanskog, koja će približiti privatni i javni život ovog uglednog pravnika, kolekcionara i diplomate. Poseban segment biće namenjen osobama sa oštećenim vidom kojima će putem taktilne postavke prvi put biti omogućeno da ostvare kontakt sa slikama: „Mrtva priroda” (1939), Jefta Perića i „Devojka sa knjigom” (1929), Jovana Bijelića i kopijom skulpture „Nataša” (1930), vajara Sretena Stojanovića. Telenor fondacija pomoći će audio ture kroz postavku, a planirane su i dečije radionice, projekcije filmova o autorima koji čine kolekciju, stručno vođenje kroz postavku.

Planirano je da 44. svečana dodela nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog ove godine u novembru, izuzetno zbog gostovanja u Beogradu, bude uručena van matične kuće. Ovo priznanje koje je Pavle Beljanski ustanovio 1965. kako bi inspirisao mlade istoričare umetnosti, dodeljuje se za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.