Sabrana dela Ive Andrića u 20 tomova

Sabrana dela Ive Andrića u dvadeset tomova, do sada najcelovitiji prikaz dela tog Nobelovca, predstavljena su danas u Skupštini Beograda.
Sabrana dela Ive Andrića u dvadeset tomova, do sada najcelovitiji prikaz dela tog Nobelovca, predstavljena su danas u Skupštini Beograda. Kapitalno izdanje opusa Ive Andrića, dopunjeno novim tekstovima iz njegove zaostavštine i fonda objavili su Nova knjiga iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda.

Sabrana dela nobelovca priređena su pred ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu i u godini obeležavanja 50. godišnjice dodeljivanja Nobelove nagrade Andriću, veka od prvog objavljivanja njegovog dela u Bosanskoj vili i sto dvadeset godina od njegovog rođenja. U četrdeset gradova u kojima je radio i živeo Ivo Andrić, do oktobra 2012. nizom aktivnosti biće obeležena ta tri jubileja.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac i član Uređivačkog odbora rekao je da se Andrić, pišući o mostovima, sam izgradio kao most, kao monumentalni spomenik koji spaja obale među južnim Slovenima. "Ostaje nam da čuvamo sve što su najbolji ljudi među nama stvarali, da gradimo i čuvamo mostove, da čuvamo sećanje na one kojih su ih gradili... da sačuvamo Na Drini ćupriju, Most na Žepi... jer ćemo time sačuvati i njega i nas same, naš duhovni most ka susedima i sebi", kazao je Lutovac.

Ovo je prvi komplet Sabranih dela u kojem je i jedan broj tekstova koji su priređeni od 1981. godine iz Andrićeve ostavštine i fonda - tekstovi proze, eseja, zapisa, dnevnika i pisama. U ovom izdanju prvi put je objavljen jedan potpuno novi naslov, rekonstrukcija Andrićevog prvog romana "Na sunčanoj strani", i uvrštene su Andrićeve originalne zbirke pripovedaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.