Sve što ste znali o Mesecu možda je pogrešno

Mesec, stalni pratilac naše planete već 4,5 milijarde godina, možda je nastao od manjih nebeskih tela koja su udarala u Zemlju dok je još bila u svom povoju.

Ta teorija mogla bi zauvek da promeni način na koji smo opisivali nastanak prirodnog Zemljinog satelita.

Prema postojećim teorijama, Mesec je kombinacija jedne petine materijala sa Zemlje, dok ostatak čini materijal koji je pripadao nekom drugom telu. Međutim, sastav tla Zemlje i Meseca je gotovo identičan, što je dugo zbunjivalo naučnike.

“Mnogo je prirodniji scenario prema kom je Mesec nastao nakon udara više tela u Zemlju”, smatra Raluka Rufu sa Vajsman naučnog instituta u Rehovotu, koji je zajedno sa kolegama objavio novu studiju u časopisu "Nature Geoscience".

Takvi višestruki udari mogli su odvojiti više materijala sa Zemlje, nego jedan jači. Rufu i njegov tim stvorili su gotovo hiljadu kompjuterskih simulacija sudara protozemlje i mladih planeta poznatih kao planetezimali. Ispostavilo se da je svaki sudar mogao da dovede do stvaranja diska prašine i kamenja oko protozemlje, a koje bi se postepeno grupisale u satelite, a oni zatim u Mesec kakav poznajemo danas.

"U ranim fazama razvoja Sunčevog sistema, udari su bili učestali i sasvim je prirodno očekivati da je Mesec nastao iz više nebeskih tela, umesto jednog", kaže Rufu.

Teme

MESEC

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija