Naučnici prvi put uklonili "lošu" DNK iz embriona čoveka

Naučnici su prvi put uspešno oslobodili embrion neispravnog dela DNK koji je bio uzrok smrtonosnih srčanih bolesti.
Naučnici prvi put uklonili "lošu" DNK iz embriona čoveka
Foto: Pixabay
Ovim postupkom bi se potencijalno moglo sprečiti 10.000 poremećaja koji se prenose generacijama.
 
Tim istraživača iz Južne Koreje i SAD-a pustio je da se embrion razvija pet dana pre zaustavljanja eksperimenta i u 72 odsto slučajeva embrion je bio oslobođen mutacija koje dovode do bolesti.
 
Ovo postignuće je od izuzetne važnosti za budućnost medicine, ali postavlja i teško pitanje o tome šta je moralno ispravno.
 
Nauka trenutno prolazi kroz zlatno doba u manipulaciji DNK zahvaljujući novoj tehnologiji koja se zove Crispr, a čija primena u medicini je vrlo široka i uključuje uklanjanje genetičkih "grešaka" koje uzrokuju bolesti kao što su cistične fibroze i rak dojke.
 
"Svaka generacija nakon one u kojoj izvršimo DNK promenu nosiće u svojoj DNK strukturi tu promenu, jer smo uklonili gene koji uzrokuju bolesti u porodičnoj liniji", rekao je Shoukhrat Mitalipov, vođa istraživačkog tima.
 
Međutim, ovo još uvek neće postati rutinska praksa. Najvažnije pitanje je pitanje sigurnosti poduhvata, a odgovor na njega može se dobiti tek nakon iscrpnog istraživanja.
 
"Metoda kojom bi se izbeglo prenošenje poremećenih gena na sledeće generacije od neprocenjive je važnosti za porodice, ali još ne možemo da kažemo kada će izvođenje ovog poduhvata biti sigurno", naveo je Robin Lovel-Bedž s instituta Frensis Krik.
 
"Verovatno najvažnije pitanje o kojem će se voditi najžešće rasprave jeste smemo li uopšte fizički menjati gene embriona", naglasio je Daren Grifin, profesor genetike na univerzitetu u Kentu.
 
Neki stručnjaci u ovom polju, poput doktora Dejvida Kinga, opisali su studiju "neodgovornom" i "trkom za prvom genetski modifikovanom bebom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija