Evropska komisija tuži Grčku zbog otpadnih voda

Zbog nepropisnog tretiranja otpadnih voda Evropska komisija je po drugi put tužila Grčku i od suda traži da je kazni sa najmanje 15 miliona evra. Tužba se odnosi na ispuštanje voda u zaliv Elefsini.

Evropska komisija je po drugi put tužila Grčku sudu zbog nepropisnog tretiranja otpadnih voda i traži kaznu od najmanje 15 miliona evra, saopšteno je iz EK.

Evropski sud pravde, najviši sud EU, presudio je 2004. godine da Grčka krši zakon Unije jer nije prikupljala i prečišćavala otpadne vode koje se ispuštaju u zaliv Elefsini.

Komisija je juče pokrenula prekršajni postupak protiv Grčke jer nije rešila taj problem i traži paušalnu kaznu po osnovu dnevne količine ispuštene vode pomnožene s brojem dana od presude 2004. godine, što sada iznosi 15,9 miliona evra (17,02 miliona dolara). Kazna će se primenjivati sve dok sud ne donese eventualnu novu odluku ili dok Grčka ne reši problem.

Komisija je takođe zatražila od Evropskog suda pravde da izrekne dnevnu kaznu Grčkoj od 34.974 evra od dana donošenja drugog rešenja dok ta zemlja ne uskladi praksu sa evropskom regulativom u toj oblasti.

Samo 28 odsto komunalnih otpadnih voda se skuplja i tretira pre ispuštanja u zaliv Elefsini, što predstavlja rizik za ljudsko zdravlje, za kopnenu vodu i morsku životnu sredinu, navela je Komisija u saopštenju.

  • goran

    20.11.2015 10:29
    jedva cekam
    Jedva cekam da pocnu i nas da kaznjavaju, jer Srbija stiti zagadjivace najbogatije pojedince.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet