Završeno glasanje u Makedoniji, Gruevski o pretnjama i ucenama

U Makedoniji je danas održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike 35 opština, a Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) saopštio je da su, prema prvim rezultaima lokalnih izbora, kandidati te stranke izvesno pobedili u još 10 opština.
Završeno glasanje u Makedoniji, Gruevski o pretnjama i ucenama
Foto: Pixabay
"Građani su imali prilike da glasaju na fer i demokratskim izborima i da kažu da promenama u celoj Makedoniji", izjavila je poslanik SDSM Ivana Tufegić.
 
Ona je dodala da su građani i u drugom krugu lokalnih izbora građani dali podršku konceptu koji je promovisala koalicija predvođena SDSM-om, koja je formirana za prevremene parlamentarne izbore i nastavila se i na lokalnim izborima.
 
S druge strane, lider najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da je drugi krug lokalnih izbora održan u nedemokratskoj atmosferi, kao i da su glasači bili izloženi pretnjama i ucenama, prenosi agencija MIA.
 
"Nažalost, nismo videli demokratsku atmosferu, jer su se u drugom krugu povećale nepravilnosti. To se moglo videti kroz nuđenje mita građanima, zastrašivanje, pritisak i pretnje upućene našim aktivistima, pre svega od strane članova SDSM", rekao je Gruevski.
 
Prema njegovim rečima, žalbe na pritisak i zastrašivanje bili su prisutnio na svim izborima, ali ne u tolikoj meri.
 
Predsednik makedonske skupštine Talat Džaferi čestitao je građanima na izbornom procesu, koji je, kako je rekao, ličio na evropski.
 
Lider pokreta Besa Fatom Fazliju izjavio je da je drugi krug lokalnih izbora bio propraćen nizom nepravilnosti, kao i da su protekli u "napetoj atmosferi". Prema njegovim rečima, dvojica muškaraca sa kriminalnim dosijeima, napala su dvojicu aktivista Alijanse za Albance i pokreta Besa u skopskoj opštini Čair. On je kazao i da je muškarac koji se predstavio kao policajac uhapsio na sat vremena šefa izbornog štaba opštine Čair koji je član koalicije Alijansa za Albaniju i Besa.
 
On je dodao da su ljudima su oduzimane lične karte, razbijane su glasačke kutijem glasovi su se kupovali.
 
Sva birališta su zatvorena u 19 sati, a Državna izborna komisija saopštila je da je do 17 sati izlaznost bila 43,83 odsto.
 
Drugi izborni krug lokalnih izbora sproveo se na 1.517 biračkih mesta, a pravo glasa imalo je 833.710 građana.
 
U prvom izbornom krugu izabrani su gradonačelnici grada Skoplja i još 45 opština.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet