Mađarska: Drakonske kazne vozačima na licu mesta

Mađarska je pooštrila kazne za saobraćajne prekršaje i uvela novinu naplate na licu mesta.
Mađarska je pooštrila kazne za saobraćajne prekršaje i uvela novinu naplate na licu mesta.

Izmena zakona omogućava od 1. jula mađarskim policajcima da, u slučaju prebrze vožnje, nevezivanja pojasa, vožnje u pijanom stanju i nepoštovanja signalizacije, na licu mesta naplate novčane kazne u iznosu do 300. 000 forinti (1.100 evra). Ukoliko se ta kazna ne plati, policija, prema zakonu, ima pravo da zapleni automobil.

Policija ima pravo da zadrži saobraćajnu dozvolu, a vozaču izdaje kaznu i pisano saopštenje, na mađarskom, engleskom, nemačkom i ruskom jeziku, sa informacijama o izrečenoj kazni i mestu na kome će biti ostavljeno vozilo, uključujući i informacije o putu do tog mesta. Tek kada vozač plati kaznu, može preuzeti svoje vozilo. Novo pravilo zbunjujuće je jer je do sada davanje para mađarskim policajcima bilo tretirano kao pokušaj podmićivanja.

Do 1. jula mađarski policajci su samo ispisivali uplatnice koje je vozač trebalo da plati u roku od 15 dana.

  • ns

    06.07.2011 10:59
    sem što su pooštrili kazne ništa drugo nije loše, par puta sam "popio" kaznu u Mađarskoj i morao sam da se vraćam, da skrećem s puta u prvo mesto i da tražim poštu da uplatim, naravno sve je bilo na mađarskom i priznanica i table i naravno da u mađarskom selu u pošti ne znaju engleski i naravno da je na priznanici trebalo upisati iznos i slovima, joj smejanja, a sad sve to ne treba više. razmišljao sam šta ako se to nekom desi nedeljom, kad ne rade pošte, uh.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.