Tibet: Spalila se tinejdžerka

Tibetanska tinejdžerka preminula je nakon što se spalila u selu Dageri, u kineskoj severozapadnoj provinciji Činghai, pretežno nastanjenoj Tibetancima.

Tibetanska tinejdžerka preminula je nakon što se spalila u selu Dageri, u kineskoj severozapadnoj provinciji Činghai, pretežno nastanjenoj Tibetancima.

Telo tinejdžerke je nekoliko časova kasnije kremirano i vraćeno njenoj porodici, javila je agencija Sinhua, a lokalne vlasti ispituju slučaj.

Više od 90 Tibetanaca se spalilo od 2009. godine u znak protesta protiv kineske vladavine na Tibetu, saopštili su aktivisti koji se bore za ljudska prava. Broj takvih incidenata je naročito porastao u novembru. Jedan sveštenik i njegov bratanac su juče pritvoreni, pošto su optuženi za podsticanje osmoro Tibetanaca da se spale.

Većina Tibetanaca u Kini optužuje vladu za versku represiju i razaranje njihove kulture, što Peking negira. Peking tvrdi da Tibetanci imaju slobodu veroispovesti i ukazuje na brojne investicije kojima je Tibetu doneo modernizaciju i bolji životni standard.

  • 13.12.2012 08:49
    EU hitno treba da reaguje protiv političkih vođa Tibeta koji ispiraju mozgove ljudima i uskraćuju im pravo na život!
  • mrva

    10.12.2012 11:01
    @Limanac
    Nemaju nasi muda za tako nesto. Imaju drugog da spale, zene da biju i tome slicno... Tu su hrabri
  • LimanacNS

    10.12.2012 10:06
    Hm
    Ovi, ako nastave da se spaljuju, neće ih biti za pod jednu šljivu. Ne, čekaj to smo mi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet