Katalonija proglašena suverenim entitetom

Skupština severoistočne španske oblasti Katalonije usvojila je danas uglavnom simboličnu deklaraciju u kojoj se navodi da ona predstavlja suveren entitet, čime se priprema teren za održavanje referenduma o odvajanju te oblasti od Španije.
Skupština severoistočne španske oblasti Katalonije usvojila je danas uglavnom simboličnu deklaraciju u kojoj se navodi da ona predstavlja suveren entitet, čime se priprema teren za održavanje referenduma o odvajanju te oblasti od Španije.

Predlog je usvojen sa 85 glasova za, 41 protiv i dva uzdržana.

U deklaraciji se navodi da je ova oblast od 7,6 miliona stanovnika "suveren" entitet čiji je cilj da postane nova država u okviru Evropske unije.

Prema deklaraciji Katalonija će razmatrati svoj proces ka nezavisnosti sa centralnim španskim vlastima, evropskim institucijama i međunarodnom zajednicom.

Deklaraciju je podržala vladajuća partija u toj oblasti Konvergencija i unija i Republikanska levica. Protiv nje je glasala Katalonska socijalistička partija i Narodna partija na vlasti u Španiji.

Centralna vlada u Madridu ranije je najavila da će u sudu blokirati svaki potez Katalonije ka nezavisnosti.

Prema anketama Katalonci su podeljeni po pitanju nezavisnosti, ali većina je protiv, ako bi to značilo da treba da se izađe iz Evropske unije.

  • G

    24.01.2013 18:43
    @Anonimus - odakle sam to ja nezvan došao? Izvinite što sam uvredio vojvođanske fašiste, ponoviće se.
  • 24.01.2013 14:59
    G, a da se ti vratiš odakle si ovamo nezvan došao, pa da tamo vređaš lokalno stanovništvo ako ti dozvole?
  • G

    24.01.2013 09:06
    @Lala - osim što bih vam predložio da momentalno prekinete da se koristite okupatorskim jezikom, kao i da makar malo pročitate istoriju ako imate takvu sposobnost, da i uzmemo da su tačna strahovita lupetanja koja ste napisali - u tom slučaju postaje veoma nejasno kakav mentalni defekt imate pa za 100 godina niste ni najmanje civilizacijski evoluirali, nego se ponašate kao da je 1918.
    Da upotrebim na vama poremećeni kriterijum koji su fašistički "vojvođani" ovde već koristili za mlade koji su protestovali protiv oslobađajućih presuda ratnim zločincima "nisu bili ni živi devedesetih pa nemaju pravo da protestuju" - ako niste bili živi 1918. nemate pravo da protestujete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet