Senat promenio pravilo staro 225 godina

Demokratska većina u američkom Senatu promenila je pravilo, koje je imalo tradiciju dugu 225 godina, za izbor sudija i funkcionera koje predloži predsednik SAD.

Demokratska većina u američkom Senatu promenila je pravilo, koje je imalo tradiciju dugu 225 godina, za izbor sudija i funkcionera koje predloži predsednik SAD.

Naime, većina u Senatu usvojila je novo pravilo prema kome je ograničila republikanskoj manjini mogućnost da blokira postavljenje sudija i drugih javnih funkcionera koje predloži predsednik Barak Obama.

Prema novousvojenom aktu, čime je promenjena tradicija duga 225 godina, za izbor sudija i funkcionera koje predloži predsednik SAD od sada će biti potrebna prosta većina od 51 senatora, umesto 60 glasova, kako je do sada bilo. Demokrate trenutno u Senatu imaju 58 senatora a republikanci 42.

Novo pravilo će se odnositi na izbor svih sudija i državnih funkcionera, sem za izbor sudija Vrhovnog suda. Zakon je usvojen sa 52 glasa "za" i 48 "protiv".

Predsednik Obama je posle glasanja rekao da podržava novi zakon. "Amerikanci nikada nisu bili ovako frustirani Vašingtonom. U poslednjih pet godina opstrukcija u Kongresu je postala nešto uobičajeno i to opstrukcija svega, šta god da je u pitanju, a to nije normalno"“, rekao je Obama.

  • Naprednjak

    22.11.2013 08:56
    To mora da je bajato
    Kakvo je to pravilo kad je tako staro. Mora da se davno ubudjalo i nije sveze kao sto su nasa koja nemaju sanse da se ubudjaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.