Petočlana srpska porodica iseljena iz kuće na Kosovu

Porodica Ilić iseljena je jutros iz svoje kuće koja se nalazi u centru severnog dela Kosovske Mitrovice nakon što je Albanac na sudu dobio spor da je on vlasnik kuće u kojoj je do danas živela petočlana srpska porodica.
Porodica Ilić iseljena je jutros iz svoje kuće koja se nalazi u centru severnog dela Kosovske Mitrovice nakon što je Albanac na sudu dobio spor da je on vlasnik kuće u kojoj je do danas živela petočlana srpska porodica.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da pruža "maksimalnu podršku" porodici Danila Ilića, koja je danas iseljena iz svoje kuće u centru severnog dela Kosovske Mitrovice.

Ilić nije učestvovao u sudskom sporu jer, kako kaže, od suda nije dobio ni jedan poziv za parnicu, osim presude da mora da napusti kuću koju je kupio 2002. i da je 2006. godine saznao da je Albanac sa dva svedoka kuću i imanje prebacio na sebe.

Danilo Ilić izjavio je Radiju Kontakt plus da je moralo ovako kako ne bi bilo incidenata, da je probao na sve načine i da nije išlo. U Kosovskoj Mitrovici jutros je bila jaka koncentracija Kosovske policije koji su kako se pretpostavlja bili spremni da reaguju u slučaju da Ilić ne napusti kuću koja se nalazi uz Osnovnu školu Sv. Sava u strogom centru grada. “

"Nisam hteo ni prijatelje ni bilo koga drugog da izlažem opasnosti da budu uhapšeni, maltretirani, da se dogodi možda i nešto gore", rekao je Ilić i dodao da ima obećanja da će biti učinjeno sve kako bi sudski spor u vezi kuće koju je kupio bio ponovo pokrenut.

"Ovo je četvrti put kako pokušavaju da me isele, tri puta do sada smo nekako uspevali da se odbranimo sada je to otišlo daleko i nisam hteo da se izlažu riziku nečiji životi, hapšenja, šta se već sve spremalo za danas. Povukao sam se i možda je tako i najbolje", rekao je on.

Petočlana srpska porodica koja je jutros iseljavala stvari iz kuće u kojoj su živeli nije rešila stambeno pitanje i po rečima Danila u toku dana će videti gde će naći neki privatni smeštaj. Danilo Ilić je u kući živeo sa suprugom i troje dece. Advokat Miodrag Brkljač izjavio je ranije da je slučaj Danila Ilića primer kako je Srbima na Kosovu u poslednjih deset godina otimana imovina. Iako je Ilićev advokat podneo zahtev za ponavljanje sudskog procesa, Osnovni sud u Mitrovici skoro godinu dana se ne oglašava tim povodom.

Ilić se u vezi sa ovim slučajem obraćao i Euleksu koji se oglasio nenadležnim.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da pruža "maksimalnu podršku" porodici Danila Ilića, koja je danas iseljena iz svoje kuće u centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Toj porodici je kuća oduzeta "u skandaloznom sudskom sporu pred Osnovnim sudom u Mitrovici, bez prilike da se u parnici dokaže vlasništvo", navode u Kancelariji za KiM.

"Kancelarija za KiM će petočlanoj porodici Danila Ilića obezbediti sredstva za plaćanje privremenog smeštaja i pružiti svu pravnu i drugu pomoć do pronalaženja dugoročno održivog i jedinog pravno mogućeg rešenja, a to je povraćaj uzurpirane imovine njemu kao pravom vlasniku", ističu u Kancelariji.

Kako se kaže u saopštenju, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je u proteklom periodu više puta komunicirao s relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice na KiM i upozoravao na "šikanozno kosmetsko pravosuđe, koje na pravdi Boga Danilu Iliću oduzima kuću i imanje, samo na osnovu izjave dva svedoka i bez pozivanja njega kao vlasnika, koji raspolaže kompletnom dokumentacijom, da mu se na sudu i jednom pruži prilika da iznese dokaze koji potvrđuju njegovo vlasništvo nad predmetnom imovinom".

Kancelarija je i danas podržala i ohrabrila Ilića da se sa svojom suprugom i troje dece u miru iseli kako bi se preventivno izbegli veći sukobi na severu KiM, ali će na sve načine činiti da dođe do ponavljanja sudskog procesa u kom će se porodici Danila Ilića pružiti prilika da svoje pravo dokaže pred sudom, dodaje se.

"Kancelarija za KiM zahteva od svih međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji da zaštiti srpski narod na Kosmetu od višegodišnje klasične otimačine srpske imovine i podseća da na povraćaj imovine uzurpirane na KiM čeka više od 40.000 građana srpske i nealbanske nacionalnosti, koji su nadležnim pokrajinskim institucijama podneli zahteve za vraćanje nezakonito, na ovakav i slične načine, zaposednutih kuća, stanova, poslovnih prostora i zemljišta", ističe se u saopštenju Kancelarije.

  • 19.06.2015 22:23
    to je kapitalizam . U njemu je imovina svetinja.Dokazuje se sa 2 svdoka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.