Održan sabor na Ravnoj gori

Na Ravnoj gori danas je održan Sabor povodom 75. godišnjice početka gerilskog otpora Jugoslovenske vojske u otadžbini nacističkoj okupaciji u Drugom svetskom ratu.

Vence kraj spomenika Dragoljuba Draže Mihajlovića položili su predstavnici organizacija iz Srbije i dijaspore koji poštuju i slede tradiciju Ravnogorskog pokreta.

Potpredsednik SPO Aleksandar Čotrić je pročitao pozdravno pismo princa Aleksandra Karađorđevića u kome se između ostalog kaže da godina iza nas predstavlja godinu velike pobede.

"Rehabilitacijom generala Mihajlovića i mog oca kralja Petra Drugog otvoren je novi put istine, koja je 70 godina bila skrivana, na nama je danas da se sa poštovanjem sećamo svih oficira i vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i da istinu o njima prenesemo sledećim generacijama", dodaje se u pismu.

Čotrić je rekao da će se u Skupštini Srbije boriti da se donese deklaracija i osudi zločin komunističkog totalitarnog režima i izgradi Memorijalni centar posvećen borcima Ravnogorskog pokreta.

"Tražićemo da se konačno počne sa primenom zakona o pravima boraca Ravnogorskog pokreta. Pre deset godina je ovaj zakon donet, ali nažalost do sada ni jedan jedini ravnogorac nije ostvario pravo na penziju i na druga prava koja mu pripadaju, jer komunisti to blokiraju iz SUBNOR-a", naveo je Čotrić.

Prema njegovim rečima, najveće zasluge što je danas državna himna Bože pravde, što je oživljena uspomena na ravnogorsku borbu i rehabilitovan general Mihajlović pripada SPO-u i njegovom predsedniku Vuku Draškoviću.

Inače, na današnjem Ravnogorskom saboru nije bilo lidera političkih stranaka.

  • Žikica

    15.05.2016 15:22
    Čotriću, pitaj koalicionog partnera Vulina da ti sredi to oko pe(m)zija...
  • Đura

    15.05.2016 12:13
    @vladimir
    @vladimir.Što Jasenovac nisu oslobodile četničke snage?Oni se busaju u prsa kao veliki Srbi.Tito se bar borio protiv ustaša tokom drugog svetskog rata.A četničke snage su potpisivale sporazume sa ustašama dok je Jasenovac uveliko radio u kojima se obavezuju da će biti lojalni NDH,da će dobijalti pomoć u naoružavanju,hrani i lečenju od NDH,da če se zajedno sa ustašama i domobranima boriti protiv partizana,da će dobijati ordenje od Ante Pavelića ako se pokažu u toj borbi.Ustaše su Tita smatrale za najveću opasnost a ne četnike.Zajedno sa ustašama,nemačkim i italijanskim fašistima četnici su učestvovali aktivno u pokušajima uništenja Tita i njegovih partizana.Titovi partizani nisu ni u jednoj bitci imali za saveznike ustaše i ostale fašiste za razliku od četnika.
    To što ta dokazana i dokumentovana istorija nekome danas smeta i hteo bi da je prekraja to ne znači da je narod glup i da će većina poverovati u tu novu falsifikovanu istoriju.Tito je svetski priznata legenda u borbi protiv fašističkih snaga u drugom svetkom ratu.Njegove snage su dale ne tako mali doprinos u slamanju najvećeg zla dvadesetog veka koje se sada nažalost povampiruje i kome treba zabiti glogov kolac pravo u srce dok je vreme da se nikad ne bi ponovile onakve strahote kakve su se dogodile tokom drugog svetskog rata.Pogledajte zločin štetnika u Vraniću nad svojim narodom.https://www.youtube.com/watch?v=r70kq0yXTTQ
    Smrt fašizmu,sloboda narodu.
  • Đura

    15.05.2016 10:59
    HAHAHA
    Ko još veruje u priču da su se četnici borili protiv fašista.Štetničke snage su svuda gde su se nalazile bili u savezništvu sa fašistima ili bili pasivni tj.sakrivali se po šumama i jeli gibanicu,jagnjetinu i napijali se od šljivovice.U Hrvatskoj i Crnoj Gori su bili aktivni saveznici italijanskih fašističkih snaga.U Bosni i Hercegovini su potpisivali ugovore sa ustašama i domobranima o vernosti nezavisnoj državi hrvatskoj i o zajedničkoj borbi protiv partizana.Dobijale pomoć u naoružanju,hrani i lečenju od ustaša.U Srbiji su počinili more zločina prema civilnom nedužnom stanovništvu.Najviše prema pripadnicima svoje nacije i prema muslimanskom življu.Pročitajte o zločinu u Vraniću i biće vam sve jasno kakvi su to zlotvori bili.Zajedno su bežali sa ustašama i ostalim slugama okupatora na kraju rata.Mada su neki brže bolje promenili stranu pred kraj rata i prešli u partizane.U Blajburgu nisu kažnjene samo ustaše za svoje zločine već su zajedno sa njima bili i štetnici.Za ovo se malo zna.Današnji njihovi poštovaoci su trebali zajedno sa proustašama da idu da obeleže Blajburg.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.