
Uravnotežen doručak bitan za zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za početak dana
Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranljivih materija.

Foto: Pixabay
Ukoliko tražite ideju za zdrav jutarnji obrok, isprobajte jednostavne opcije kao što su jaja, tost od celog pšenice sa orasima i zeleni čaj, prenosi Klix.ba.
Hranljiv doručak može da vam pruži dugotrajnu energiju i da vas satima održi sitima. Dobar doručak je obično bogat vlaknima, proteinima, zdravim mastima i mikronutrijentima.
Sa druge strane, neke komercijalne namirnice za doručak mogu da budu bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima i aditivima.
Najbolja hrana koju možete da izaberete za svoj prvi obrok u danu:
Jaja su lak i hranljiv izbor za doručak. Oni obezbeđuju proteine koji su neophodni za rast i održavanje mišića, ali i daju osećaj sitosti.
U studiji iz 2020. godine, ljudi koji su jeli jaja i tost za doručak prijavili su znatno manje gladi od onih koji su jeli žitarice, što sugeriše da veći unos proteina promoviše veću sitost. Grupa sa jajima je takođe jela manje kalorija za ručkom, što sugeriše da jaja mogu pomoći u kontroli težine.
Grčki jogurt je još jedna odlična opcija za brzi doručak. Ima manje kalorija od mnogih drugih izvora proteina. Porcija od jedne šolje (245 grama) sadrži 25 grama proteina, ali samo 149 kalorija.
Kafa sadrži kofein, molekul koji podstiče budnost, poboljšava raspoloženje i povećava fizičke i mentalne performanse. Takođe može da sadrži niz polifenola, jedinjenja sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Studije pokazuju da je bezbedno za većinu odraslih da piju do tri šoljice (710 ml) kafe dnevno — ili do 400 mg kofeina.
Ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna nazvana beta-glukan, koja mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i glukoze, a takođe imaju antioksidativna i probiotička svojstva.
Zbog načina na koji telo obrađuje zob, on će vas duže držati sitima, smanjujući iskušenje za užinom sredinom jutra.
Čia semenke su dobar izvor vlakana. Oko 30 grama sušenih čia semenki daje blizu 10 g vlakana. Ova vlakna su takođe rastvorljiva, što znači da apsorbuju vodu i povećavaju zapreminu hrane koja se kreće kroz vaš digestivni trakt, održavajući osećaj sitosti duže. Hranljive materije u semenkama čia takođe mogu pomoći u upravljanju nivoima glukoze, snižavanju holesterola i sprečavanju upale, između ostalih prednosti.
Bobičasto voće – uključujući borovnice, maline, jagode i kupine – ukusno je i prepuno antioksidansa. Oni su slatka poslastica koja sadrži mnogo vlakana i malo kalorija.
Bobice takođe sadrže antioksidante zvane antocijanini, koji bobicama daju karakterističnu plavu, ljubičastu i crvenu boju. Ishrana bogata antocijaninima može pomoći u zaštiti od upale, srčanih bolesti, raka, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.
Svež sir je proizvod za doručak sa visokim sadržajem proteina, koji sadrži 24 grama proteina po šoljici (220 g). Iz tog razloga je pun. Studija iz 2015. pokazala je da je sveži sir jednako zasitan kao i jaja.
Orašasti plodovi svih vrsta obezbeđuju magnezijum, kalijum, mononezasićene masti za srce i antioksidante. Njihov sadržaj proteina, masti i vlakana takođe znači da mogu da podstiču sitost i mogu pomoći u kontroli težine.
Pregled iz 2022. je zaključio da osim ako niste alergični na orašaste plodove, jedenje šake orašastih plodova i semenki dnevno može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih stanja.
Međutim, previše orašastih plodova može dovesti do povećanja telesne težine, jer su obično visoko kalorični.
Zeleni čaj je umirujuće piće koje vam daje energiju ujutru. Sadrži kofein, ali samo oko pola količine u kafi. Takođe sadrži L-teanin, jedinjenje koje promoviše umirujući efekat i može da smanji "tremu" povezane sa unosom kofeina. Takođe može poboljšati raspoloženje i smanjiti anksioznost.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
0
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Komentari 3
Miroslav
Зоки
D
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar