Uravnotežen doručak bitan za zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za početak dana
Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranljivih materija.
Foto: Pixabay
Ukoliko tražite ideju za zdrav jutarnji obrok, isprobajte jednostavne opcije kao što su jaja, tost od celog pšenice sa orasima i zeleni čaj, prenosi Klix.ba.
Hranljiv doručak može da vam pruži dugotrajnu energiju i da vas satima održi sitima. Dobar doručak je obično bogat vlaknima, proteinima, zdravim mastima i mikronutrijentima.
Sa druge strane, neke komercijalne namirnice za doručak mogu da budu bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima i aditivima.
Najbolja hrana koju možete da izaberete za svoj prvi obrok u danu:
Jaja su lak i hranljiv izbor za doručak. Oni obezbeđuju proteine koji su neophodni za rast i održavanje mišića, ali i daju osećaj sitosti.
U studiji iz 2020. godine, ljudi koji su jeli jaja i tost za doručak prijavili su znatno manje gladi od onih koji su jeli žitarice, što sugeriše da veći unos proteina promoviše veću sitost. Grupa sa jajima je takođe jela manje kalorija za ručkom, što sugeriše da jaja mogu pomoći u kontroli težine.
Grčki jogurt je još jedna odlična opcija za brzi doručak. Ima manje kalorija od mnogih drugih izvora proteina. Porcija od jedne šolje (245 grama) sadrži 25 grama proteina, ali samo 149 kalorija.
Kafa sadrži kofein, molekul koji podstiče budnost, poboljšava raspoloženje i povećava fizičke i mentalne performanse. Takođe može da sadrži niz polifenola, jedinjenja sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Studije pokazuju da je bezbedno za većinu odraslih da piju do tri šoljice (710 ml) kafe dnevno — ili do 400 mg kofeina.
Ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna nazvana beta-glukan, koja mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i glukoze, a takođe imaju antioksidativna i probiotička svojstva.
Zbog načina na koji telo obrađuje zob, on će vas duže držati sitima, smanjujući iskušenje za užinom sredinom jutra.
Čia semenke su dobar izvor vlakana. Oko 30 grama sušenih čia semenki daje blizu 10 g vlakana. Ova vlakna su takođe rastvorljiva, što znači da apsorbuju vodu i povećavaju zapreminu hrane koja se kreće kroz vaš digestivni trakt, održavajući osećaj sitosti duže. Hranljive materije u semenkama čia takođe mogu pomoći u upravljanju nivoima glukoze, snižavanju holesterola i sprečavanju upale, između ostalih prednosti.
Bobičasto voće – uključujući borovnice, maline, jagode i kupine – ukusno je i prepuno antioksidansa. Oni su slatka poslastica koja sadrži mnogo vlakana i malo kalorija.
Bobice takođe sadrže antioksidante zvane antocijanini, koji bobicama daju karakterističnu plavu, ljubičastu i crvenu boju. Ishrana bogata antocijaninima može pomoći u zaštiti od upale, srčanih bolesti, raka, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.
Svež sir je proizvod za doručak sa visokim sadržajem proteina, koji sadrži 24 grama proteina po šoljici (220 g). Iz tog razloga je pun. Studija iz 2015. pokazala je da je sveži sir jednako zasitan kao i jaja.
Orašasti plodovi svih vrsta obezbeđuju magnezijum, kalijum, mononezasićene masti za srce i antioksidante. Njihov sadržaj proteina, masti i vlakana takođe znači da mogu da podstiču sitost i mogu pomoći u kontroli težine.
Pregled iz 2022. je zaključio da osim ako niste alergični na orašaste plodove, jedenje šake orašastih plodova i semenki dnevno može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih stanja.
Međutim, previše orašastih plodova može dovesti do povećanja telesne težine, jer su obično visoko kalorični.
Zeleni čaj je umirujuće piće koje vam daje energiju ujutru. Sadrži kofein, ali samo oko pola količine u kafi. Takođe sadrži L-teanin, jedinjenje koje promoviše umirujući efekat i može da smanji "tremu" povezane sa unosom kofeina. Takođe može poboljšati raspoloženje i smanjiti anksioznost.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 3
Miroslav
Зоки
D
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar