Uravnotežen doručak bitan za zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za početak dana

Uravnotežen doručak obično uključuje proteine, vlakna i niz hranljivih materija.
Uravnotežen doručak bitan za zdravlje: Ovo su najbolje namirnice za početak dana
Foto: Pixabay
Ukoliko tražite ideju za zdrav jutarnji obrok, isprobajte jednostavne opcije kao što su jaja, tost od celog pšenice sa orasima i zeleni čaj, prenosi Klix.ba.
 
Hranljiv doručak može da vam pruži dugotrajnu energiju i da vas satima održi sitima. Dobar doručak je obično bogat vlaknima, proteinima, zdravim mastima i mikronutrijentima. 
 
Sa druge strane, neke komercijalne namirnice za doručak mogu da budu bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima i aditivima. 
 
Najbolja hrana koju možete da izaberete za svoj prvi obrok u danu:
 
Jaja su lak i hranljiv izbor za doručak. Oni obezbeđuju proteine koji su neophodni za rast i održavanje mišića, ali i daju osećaj sitosti. 
 
U studiji iz 2020. godine, ljudi koji su jeli jaja i tost za doručak prijavili su znatno manje gladi od onih koji su jeli žitarice, što sugeriše da veći unos proteina promoviše veću sitost. Grupa sa jajima je takođe jela manje kalorija za ručkom, što sugeriše da jaja mogu pomoći u kontroli težine.
Grčki jogurt je još jedna odlična opcija za brzi doručak. Ima manje kalorija od mnogih drugih izvora proteina. Porcija od jedne šolje (245 grama) sadrži 25 grama proteina, ali samo 149 kalorija.
 
Kafa sadrži kofein, molekul koji podstiče budnost, poboljšava raspoloženje i povećava fizičke i mentalne performanse. Takođe može da sadrži niz polifenola, jedinjenja sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Studije pokazuju da je bezbedno za većinu odraslih da piju do tri šoljice (710 ml) kafe dnevno — ili do 400 mg kofeina.
 
Ovsena kaša sadrži rastvorljiva vlakna nazvana beta-glukan, koja mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i glukoze, a takođe imaju antioksidativna i probiotička svojstva. 
 
Zbog načina na koji telo obrađuje zob, on će vas duže držati sitima, smanjujući iskušenje za užinom sredinom jutra.
 
Čia semenke su dobar izvor vlakana. Oko 30 grama sušenih čia semenki daje blizu 10 g vlakana. Ova vlakna su takođe rastvorljiva, što znači da apsorbuju vodu i povećavaju zapreminu hrane koja se kreće kroz vaš digestivni trakt, održavajući osećaj sitosti duže. Hranljive materije u semenkama čia takođe mogu pomoći u upravljanju nivoima glukoze, snižavanju holesterola i sprečavanju upale, između ostalih prednosti.
 
Bobičasto voće – uključujući borovnice, maline, jagode i kupine –  ukusno je i prepuno antioksidansa. Oni su slatka poslastica koja sadrži mnogo vlakana i malo kalorija. 
 
Bobice takođe sadrže antioksidante zvane antocijanini, koji bobicama daju karakterističnu plavu, ljubičastu i crvenu boju. Ishrana bogata antocijaninima može pomoći u zaštiti od upale, srčanih bolesti, raka, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.
 
Svež sir je proizvod za doručak sa visokim sadržajem proteina, koji sadrži 24 grama proteina po šoljici (220 g). Iz tog razloga je pun. Studija iz 2015. pokazala je da je sveži sir jednako zasitan kao i jaja.
Orašasti plodovi svih vrsta obezbeđuju magnezijum, kalijum, mononezasićene masti za srce i antioksidante. Njihov sadržaj proteina, masti i vlakana takođe znači da mogu da podstiču sitost i mogu pomoći u kontroli težine. 
 
Pregled iz 2022. je zaključio da osim ako niste alergični na orašaste plodove, jedenje šake orašastih plodova i semenki dnevno može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih stanja. 
 
Međutim, previše orašastih plodova može dovesti do povećanja telesne težine, jer su obično visoko kalorični.
 
Zeleni čaj je umirujuće piće koje vam daje energiju ujutru. Sadrži kofein, ali samo oko pola količine u kafi. Takođe sadrži L-teanin, jedinjenje koje promoviše umirujući efekat i može da smanji "tremu" povezane sa unosom kofeina. Takođe može poboljšati raspoloženje i smanjiti anksioznost.
  • Miroslav

    09.05.2024 07:32
    @Zoki
    I ja sam isto izbacio doručak,od prošle godine. Mnogo mi je lakše u svemu,kao da imam vise snage i okretljivosti od tada! I ako ogladnim,kojim slučajem pojedem 1 kuvano jaje sa jogurtom,hleb nikako,vode,meda i do ručka miran!
  • Зоки

    08.05.2024 22:08
    Зоки
    Већ 24 године никада недоручкујем и много ми је од тада лакше. Након јутарње тоалете попијем чашу воде не нагло уз неколико урми док се нескува кафа. Уз кафу попијем још једну чашу воде или неки ђус и три до четири пута обилно измокрим. Жељу за храном осетим тек око 12 13h када ми је и први оброк који није већи од затворене шаке до тада попијем чашу јогурта чај или кафу неку јабуку или банану овисно шта пожелим тог дана. Осећам се од тада окретљивији енергичнији док је килажа идентична као пре 30 година. Не бавим се неким спортом сем што увек гледам ићи пешице и ауто користим само за даље локације по граду и сл. Крвна слика уреду као и притисак док је шук 4. Ја сам више него презадовољан са 56 година здрављем и изгледом још када видим људе са запуштеним стомацима помислим како се неугуше у свему томе? Храна је довољна организму колико да функционише и живи човек све остало што се каже гладне очи и маркетинг. Пробајте ништа не кошта а много се добија бар у мом случају.
  • D

    08.05.2024 20:54
    Dorucak
    I baba mi je jela ċia semenke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće