Evo zašto nikada ne bi trebalo jesti jaja uz kafu i obrnuto

Jaja su zdrava i hranjiva namirnica, a dobar su izvor vitamina A, D i B12, kao i proteina. Kafa je, s druge strane, poznata po visokom udelu kofeina, koji ima stimulišući efekat.
Evo zašto nikada ne bi trebalo jesti jaja uz kafu i obrnuto
Foto: Pixabay
Iako obe namirnice imaju svoje prednosti, nije ih dobro istovremeno konzumirati, kažu stručnjaci za ishranu.
 
Naime, dijetetičarka i nutricionistkinja Prija Bansal objasnila je da ne dobijamo sve prednosti hranjivih materija iz obe namirnice ako se konzumiraju zajedno.
"Jaja i kafa imaju sopstvene prednosti i može se uživati u njima kao u delu uravnoteženog doručka. Jaja su izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala, a kafa je poznata po visokom udelu kofeina, koji ima stimulativno dejstvo. Međutim, kada se kombinuju, mogu dovesti do potencijalnih nuspojava kod nekih ljudi. Na primer, kada se jaja i kafa ili čaj konzumiraju zajedno, to može ometati apsorpciju esencijalnih nutrijenata", istakla je Bansal.
Kafa može ometati apsorpciju određenih lekova, uključujući antibiotike ili antacide. Prema nutricionistkinji, kafa sadrži jedinjenja zvana tanini i polifenoli, koji mogu sprečiti apsorpciju gvožđa i kalcijuma koji se nalaze u jajima. To potvrđuju i stručnjaci za hranu, koji savetuju da se kafa ili čaj ne piju barem sat vremena nakon što ste pojeli jaja, navodi Mirror.
 
Takođe, kombinacija jaja i kafe može dovesti do problema sa varenjem. To je zato što i jaja i kafa mogu podstaći proizvodnju želudačne kiseline, što može dovesti do refluksa kiseline, žgaravice ili drugih tegoba.
 
Osim toga, i jaja i kafa imaju diuretička svojstva, što znači da mogu podstaći mokrenje, što dovodi do dehidracije. Zbog toa, ako konzumirate ove dve namirnice zajedno, pobrinite se da pijete više vode.
  • w/e

    16.12.2023 15:21
    glupost
    Koji je benefit kafe? Otrov koji od kojeg vam telo misli da je u opasnosti i luci adrenalin. Antinutrijenti su prisutni u svim biljkama, ne samo u kafi.
  • da ali

    13.12.2023 20:22
    ovo vazi na vecinu hrane. cim kazu da kofein sprecava apsorpciju toliko stvari, stvar je jasna: kafu ne treba piti uz obrok - bilo kakav obrok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.