Dom zdravlja koji ima 572 zaposlena, od čega samo 27 lekara

Dom zdravlja u Gračanici ima 572 zaposlena i među njima samo 27 lekara.

Gotovo polovina zaposlenih – tačnije 248 je nemedicinsko osoblje, odnosno radi u administraciji ili tehničkom sektoru, piše portal Pištaljka. Nijedan drugi dom zdravlja u Srbiji nema toliko nemedicinskog osoblja, pa čak ni oni koji brinu o deset puta više pacijenata.

Republički fond za zdravstveno osiguranje za plate zaposlenih u gračaničkom domu zdravlja godišnje izdvaja oko pola milijarde dinara iako makar poslednje dve godine nema uvid u trošenje novca u jedanaestom po veličini domu zdravlja u zemlji koji ima više stotina zaposlenih a najmanje lekara.

Domom zdravlja rukovodi Dejan Milanović koji je samo četiri meseca pošto je imenovan za v.d. direktora počeo da radi u drugoj ustanovi. Milanović paralelno upravlja Domom zdravlja u Gračanici i pohađa specijalizaciju u Kliničko-bolničkom centru Priština izmeštenom u Gračanicu. To uspeva, kako tvrdi, jer radi "dvadeset sati dnevno".

Jedini domovi zdravlja u Srbiji koji imaju više radnika od DZ Gračanica su oni koji se nalaze u najvećim gradovima – Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu i u pojedinim beogradskim opštinama (Zemun, Zvezdara, Palilula, Čukarica, Novi Beograd, Voždovac). Nasuprot tome, domovi zdravlja koji se kao ovaj u Gračanici brinu za oko 20.000 pacijenata, imaju četiri pa i pet puta manje radnika. Tako Dom zdravlja Ub ima preko 23.000 korisnika i 127 zaposlenih, od kojih tek 23 nije medicinske struke.

Direktor Dejan Milanović prekobrojnost objašnjava time da je to "nasleđeno stanje" iz prethodnog perioda. Do ovih informacija Pištaljka je došla istražujući navode uzbunjivača Ivana Lukića, pedijatra u gračaničkom domu zdravlja, da rukovodioci prisvajaju novac koji ta ustanova zarađuje od prevoza pacijenata koji nisu osigurani kod RFZO.

Naime, u Domu zdravlja u Gračanici od 2008. godine ljudi koji ne plaćaju zdravstveno osiguranje Republici Srbiji mogu da koriste usluge hitnog sanitetskog transporta, ali im se on naplaćuje. Prihod od te usluge, kako tvrdi direktor Milanović, kontroliše se jer se plaća na blagajni, a novac se koristi za plaćanje računa za komunalne usluge, struju, vodu. Milanović je za Pištaljku rekao i da se svi prevezeni pacijenti prijavljuju Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Opširnije o ovom domu zdravlja možete čitati u tekstu Pištaljke OVDE.

  • Zgrožen

    30.04.2017 16:18
    Svetski rekord u Kriminalu
    Verujem da ovo nigde u svetu ne postoji, na jednog lekara 20,2 drugog osoblja u Domu zdravlja (primarna zdravstvena zaštita)
  • Gradjanin

    30.04.2017 16:09
    Kosovo najmilija reč KRIMOSA
    Ovo je samo deo kriminala na Kosovu, o čemo možete da saznate više na insajder.net portal, Patriodska pljačka https://insajder.net/sr/sajt/patriotska2/ . ''Domoljublje je posljednjeutočište hulja '' , napisao je Samuel Johnson još u 18 veku.
  • Lekar

    30.04.2017 15:51
    TRULA MATEMATIKA RFZO I VLADE
    U KC Vojvodine 2012 otvotren Urgentni centar, od obećanih 297 radnika ni jedna nije zaposlen. Otislo u penziju za 5 godia zabrane zaposljavanja 300 zaposlenih. Otislo u privatnike 30 iskusnih specijalista, Otpusteno 60 portira i guraca bolesnika i 80 spremacica. Zakida se se broju radnika, jedna sestra na 30 ležećih bolesnika. Sanitetskom metrijala povremeno nema.
    Kako je moguće uz -800 ljudi, a gubitak od 587 miliona dinara????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija