Koliko će žene od 1. juna biti bezbednije?

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupa na snagu prvog juna, a Suzana Paunović, direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava, očekuje da će njegova primena smanjiti broj žrtava.
Prvi put, kaže, predviđena je koordinisana saradnja državnih organa, centara za socijalni rad, policije, vaspitnih i zdravstvenih ustanova, sudova i tužilaštva čime će, osim preventivnih mera, nasilje biti blagovremeno i efikasno zaustavljeno, a nasilnici kažnjavani.
 
Do sada je, napominje, veliki problem bila blaga kaznena politika, a mali broj izrečenih zatvorskih kazni nasilnicima uslovljavao je praksu da žene zaštitu traže u sigurnim kućama. Posebno je važno, napominje, i što su proširena ovlašćenja policiji.
 
"Statistika jasno kaže da su žene i dalje u najvećoj meri žrtve nasilja. Od ukupno 6.124 prijave koje su prethodne godine podnete za krivično delo nasilje u porodici, žrtve su u 76 odsto slučajeva bile žene",  podseća Suzana Paunović. - Da se ovako poražavajuća statistika promeni, pomoći će i zakonska odredba prema kojoj će biti kažnjavana službena lica koja ne reaguju na nasilje. Novina u Zakonu je i uvođenje disciplinske ogovornosti za sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca za nepostupanje u rokovima koji su određeni ovim zakonom.
 
Novi zakon, kaže sagovornica Novosti, predviđa i preventivne mere i hitnu reakciju nadležnih, kada procene da osoba može biti ugrožena. Policija će, na osnovu proširenih ovlašćenja, umesto da čeka odluku suda, moći da odredi hitno udaljavanje nasilnika iz stana i zabrani prilazak žrtvi do 48 sati, a na predlog javnog tužioca sud može da odredi da se hitna mera produži još 30 dana. Takođe, sudovi su u obavezi da hitno postupaju u slučajevima nasilja.
 
Kako bi što bolje prepoznali rizik i delovali preventivno, od novembra 2016, kaže Suzana Paunović, kontinuirano se sprovode obuke za oko 400 policajaca i za sudije i tužioce, kao i za zaposlene u sistemu zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite.
 
Broj prijava nasilja u porodici u 2016. godini je, u odnosu na prethodnu, povećan za 16 odsto. Suzana Paunović napominje da to nije pokazatelj povećanog nasilja, već činjenice da se sve više žena ohrabruje da prijavi nasilje.
  • Pravda

    07.05.2017 09:26
    Badava
    Pravoj zeni ne treba ovaj i slicni zakoni...problem je opsta pstologija drustva u kojoj su zene, otrgnute sa lanca moralnosti, normalnosti, pokornosti smislu...postale grube, nerealnih ocekivanja od zivota...a muskarci postali pickasti, mekani, isfeminizirani, babetine a ne oslonac i cvrstina. Sve u interesu svih oko nas da nas nema, da kroz drogu iz nas izvuku brz kapital i smanje broj zivih a da ostane zemlja i voda bez nas kojo tu zivimo
  • EvoOvako

    07.05.2017 09:19
    ...
    Razbijanje porodice se nastavlja tolerisanjem nasilja, tolerisanjem lažnih prijavljivanja, prikazivanjem antiidola sa oreolom idola, pa tako su devojčicama idoli starlete, a dečacima su idoli krimosi. Mozak se narodu ispira decenijama. Time se razbija porodica kao osnovna ćelija društva.
    Ništa to ne valja.
  • Neverovatsch II

    07.05.2017 08:18
    pRaVnI SiStEm =$%&#*?
    "Novina u Zakonu je i uvođenje disciplinske ogovornosti za sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca za nepostupanje u rokovima koji su određeni ovim zakonom."

    Nepostupanje po drugim zakonima nije kažnjivo..........??????.........!!!!!!!!!..........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.