Ko ode na vojnu vežbu, možda ostane bez plate ili posla

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozorilo je da građani koji budu pozvani na vojnu vežbu mogu ostati bez zarade jer Zakon o radu ne štiti dovoljno radnike.

U saopštenju sindikata se navodi da za radnike koji su zaposleni kod privatnog poslodavca i pozivi na višednevne vojne vežbe mogu predstavljati ozbiljan problem.

"Javio nam se veći broj zaposlenih u privatnom sektoru koji su zabrinuti da će angažovanjem na vojnim vežbama moći da ostanu bez posla, a odnosi se na one radnike koji rade po ugovoru i na privremeno - povremenim poslovima preko agencija. Oni se konkretno boje da će ih tokom petnaestodnevne vojne vežbe poslodavci zameniti drugim radnicima, neophodnim za normalno funkcionisanje njihove proizvodnje, te da će u budućnosti kod produženja ugovora gledati da ne zapošljavaju rezerviste, kako ne bi prilikom njihovog angažovanja imali problema sa sopstvenim biznisom i jurili neophodne zamene", navodi Sloga.

Sindikat ocenjuje da je strah radnika opravdan i traži od države i resornog Ministarstva da ozbiljno uzmu u razmatranje ovaj problem, budući da Zakon o radu ne štiti radnika i njegov položaj na adekvatan način, kao i da je Inspekcija rada nemoćna, budući da je pravo svakog poslodavca da zaposli koga on hoće.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem, tokom juna i jula biti pozivani na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima.

  • Bond008

    07.06.2017 08:04
    Ima ko hoce...
    Isti oni koji su punili Vučiceve autobuse vozajuci se od grada do grada za dnevnicu od 1500 din koje im je Vučić davao iz budzeta su idealni ua vojnu vezbu. Nema vrdanja kada ih glavnokomandujuci pozove na vojnu vezbu ima da prsti a fekalomediji da javljaju o masovnoj zelji gradjana da idu na vojne vežbe.
  • John Rambo

    06.06.2017 00:50
    Važi
    Čim mi isplate ratne dnevnice, kamatu, eto me! Do tad metla!
  • tdex

    05.06.2017 23:05
    Godinama sam radio na radnom mestu sa uvećanim stažom osiguranja (benificirani radni staž) od dva meseca. To pravo mi je prekinuto dva puta. Jednom u periodu od aprila do početka juna 1999. godine, a drugi put u aprilu i polovinom maja 2001 godine. Oba puta jer sam se odazvao na poziv u vojnu službu. I to nije najgore. Najgore je to što mi se za navedeno vreme provedeno u vojnoj službi računa da sam na plaćenom odsustvu te mi se taj period ne upisuje u radnu knjižicu. Znači da mi se za taj period umanjuje radni staž i da bih to vreme morao naknadno da odradim. Nisam išao u rat zato što sam avanturista i nisam imao pametnija posla već zato što me pozvala da je branim ta ista država koja mi nakon toga umanjuje prava iz radnog odnosa. Zato državo... ne računajte na nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija