Preko kurirskih službi švercuju "butike"

Roba iz šverca uveliko se transportuje poštanskim pošiljkama i kurirskim službama, zbog čega se presecanje robe iz "crne zone" ne završava samo na granici Srbije.
"Novosti" pišu da su carinici u nekoliko paketa jednog pošiljaoca iz Palića otkrili 342 parfema, dok se u susednim pošiljkama krilo još 16 mobilnih telefona i 40 kilograma suplemenata za bodibildere.
 
Samo tokom prošle godine zbog sumnje da se radi o falsifikatima carinici su zadržali oko 352.000 artikala razne robe, skoro 117.000 komada odeće i obuće, više od 151.000 lekova, gotovo 21.000 igračaka i više od 10.000 mašina. 
 
Načelnik u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribać, kaže za "Novosti" da se osim dostavnih vozila kurira, kontrolišu i njihovi magacini, gde se pronalazi roba bez dokumentacije o poreklu, plaćenim dažbinama, ali i dosta piraterije. 
 
"Trend je kupovina i prodaja preko interneta, postoji sve veći broj internet portala specijalizovanih za prodaju, oglasnih prostora, pa čak i prodaje robe preko društvenih mreža. Samim tim broj pošiljaka neprestano raste, jer se sva ta roba kupljena preko interneta dostavlja kupcima preko kurirskih službi ili redovne pošte. Upravo zato carinska služba nema nameru da zanemaruje taj fenomen, već ga doživljavamo kao dodatni izazov i delujemo preventivno sve češćim kontrolama u unutrašnjosti teritorije", poručuje Ribać.
 
Sa druge strane "Pošta Srbije" ne može da zaustavi švercerske kanale, jer oni primaju zatvorene pošiljke, a pošiljalac garantuje za sadržaj pošiljke.
 
U pošiljkama se najčešće otkriva tekstilna roba, a najkrivotvoreniji brendovi su "Adidas", "Najki", "Konvers", "Hugo Bos"... Falsifikuju su i hrana, alkoholna pića, kozmetički proizvodi.
 
Kada se jednom otkrije falsifikovana roba, nosilac prava na nju ima mogućnost da potvrdi da je ona krivotvorena i da da saglasnost za njeno uništenje. O konačnoj sudbini robe odlučuje sud. Često se postavlja pitanje da li je neophodno da se roba uništava ili bi mogla da se donira, ali za takvu robu ne postoji dokumentacija koja potvrđuje njenu ispravnost.
  • Rade

    17.06.2017 09:48
    @rade
    Takvima kao sto si ti odgovara ovakvo stanje da mogu da muljaju potplacuju i svercuju pa posle da mozes u svim audiju da se smejes svim posmenim ljudima u lice kako su oni glupi sto su pismeni a ti nepismen pametan da poreska radi svoj posao ti bi bio na pijaci za tezgom da prodajes krompir gde ti je i mesto
  • White

    17.06.2017 07:41
    prvo ciscenje svojh redova
    Da, a sta raditi kada vas carnik iz poste zove i trazi otvoreno 20 € da se "casti" da bi pustio paketic iz kine sa glupostima "vrednim" 20 $ ???
  • @Rade

    17.06.2017 01:22
    Vidi se da si naivan i da nemas talenta za biznis. Pa valjda im je ovako bolje - em naplate ulaz, em naplate "zastitu", em oduzmu robu (pa pokupe iz magacina, prodaju na licitaciji i sl, jako mali deo se unisti), em primaju plate/dnevnice za sve to.

    A da zaustave na ulazu, ne bi bilo ni legalnih ni ilegalnih prihoda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.