Usvojeno: Nove mere za učenike i roditelje

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji treba da predstavlja "krovni zakon" i temelj kvalitetnog obrazovanja.
Od ukupno 130 poslanika u sali za usvajanje zakona glasao je 121 poslanik, niko nije bio protiv, a nije glasalo devet poslanika. Glasanje je trajalo skoro tri sata zbog velikog broja podnetih amandmana o kojima se parlament izjašnjavao.
 
Tim zakonom predviđeno je da ministar bira direktore škola što je naišlo na kritike poslanika opozicije. Obrazlažući zakon u Skupštini Srbije, ministar prosvete Mladen Šarčević je kazao da će "direktori biti birani isključivo na osnovu stručnosti, a njihovo imenovanje ministar na kraju verifikuje". Imaće obaveznu obuku i licenciranje i proširenu odgovornost.
 
Zakonom je povećana odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje i postupanje u slučajevima kršenja zabrana, nasilja i diskriminacije.
 
Proširena je odgovornost učenika i roditelja, a predviđene su i novčane kazne za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika. Za roditelje, ali i učenike uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.
 
Zakon predviđa mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja, zatim osnivanje učeničkih kompanija i đačkih zadruga. Uvodi se i jedinstven obrazovni broj kao oznaka koja se dodeljuje učeniku i prati ga kroz sve nivoe obrazovanja.
  • Tragač

    30.09.2017 21:22
    Pustite
    Ajde,neka pokušaju... šta skačete odmah...
  • avav

    28.09.2017 06:54
    avav
    inace ste poznati po strucnjacicam...grobari,keramicari..svi u vrhu drzave...kakvi li ce vam tek biti direktori
  • Kokakole

    27.09.2017 23:53
    Hajde mala da pravimo lom... Što da neeee
    U principu, bilo koja vest. (vest) Hajde mala da pravimo lom... Što da neeee (kraj vesti)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija