Usvojen Zakon o visokom obrazovanju - za budžet 48 bodova

Skupština Srbije usvojila je večeras i Zakon o visokom obrazovanju koji predvidja da akreditaciju fakulteta obavlja Nacionalno akreditaciono telo, što bi trebalo da omogući kvalitetniji proces akreditacije.
Za zakon je glasalo 134 poslanika, niko nije bio protiv, a nije bilo ni uzdržanih.
 
Proces akreditacije do sada je obavljala Komisija za akreditaciju. Nacionalno akreditaciono telo finansiraće se iz prihoda od naknada za akreditaciju i proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova.
 
To telo podnosiće izveštaj o svom radu Vladi jednom godišnje, a izuzetno na zahtev Nacionalnog saveta i ministarstva. Predvidjeno je da Komisija za akreditaciju bude stručno telo Nacionalnog akreditacionog tela.
 
Utvrdjeno je da Nacionalni savet ima 17 članova, da se njih šest bira na predlog Konferencije univerziteta Srbije, a dva na predlog Konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola. Sedam članova biraće se na predlog Ministarstva prosvete, a dva na predlog Privredne komore Srbije.
 
Novim rešenjima daje se prilika nastavnicima, istraživačima i studentima da osnivaju "spin-off" i "start-up" kompanije, kao i mogućnost angažovanja u nastavi eksperta iz privrede. Predviđa se i uvođenje kratkih programa studija i studija uz rad koji omogućavaju sticanje praktičnih znanja i veština u skladu sa potrebama tržišta rada.
 
Utvrdjeno je i formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će, kako je u obrazloženju zakona navedeno, predstavljati "vezu visokog obrazovanja i privede".
 
Zakonom je utvrdjeno i da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova.
 
Poslanici opozicije kritikovali su zakon navodeći da će omogućiti akreditaciju po političkoj liniji pojedinih univerziteta koji do sada nisu prošli proces akreditacije, da narušava autonomiju univerziteta i daje ministru veću nadležnost i ovlašćenja.
  • Dzoni

    28.09.2017 08:35
    @NS

    Evo ti prevod:
    "Utvrdjeno je da Nacionalni savet ima 17 članova, da se njih šest bira na predlog Konferencije univerziteta Srbije, a dva na predlog Konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola. Sedam članova biraće se na predlog Ministarstva prosvete, a dva na predlog Privredne komore Srbije."

    Prevod: Vlada daje 7, PKS 2, ukupno 9, a Savet ima 17 clanova, dakle dovoljno da nadglasaju bilo koga, tj. jos jednostavnije Vlada (vlast) ce deliti akreditacije.
  • NS

    27.09.2017 23:45
    Spin off i spin sta? Dajte malo na srpskom te izraze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija