Poverenica: Srbija je sekularna, sveštenici da ostanu u okviru verskih pitanja

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković je ukazala u saopštenju da je Srbija po Ustavu sekularna država u kojoj svako ima pravo da slobodno odlučuje o rađanju dece, i dodala da smatra da govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja.
Poverenica je navela da smatra da crkva ima pravo da iznosi stavove, ali da su izjave pojedinih velikosotojnika neprimerene i uvredljive prema ženama, produbljuju predrasude i stereotipe koji mogu dovesti do diskriminacije.
 
"Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica, i verska osećanja građana i građanki Srbije, smatram da govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja civilizacijskih tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda", navela je Janković.
 
Ona je navela da reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja se ne smeju dovoditi u pitanje. 
 
"Nametanje ženama rađanja kao obaveze, i patrijarhalnog obrasca kao jedino prihvatljivog, štetno je za celo društvo", navela je poverenica.
 
Ona je dodala da populaciona politika, kao jedna od veoma važnih u svim zemljama sa velikim demografskim izazovima, podrazumeva mehanizme podsticanja rađanja, koji obuhvataju žene i muškarce ravnopravno, kao i brigu o porodici i odgovornom roditeljstvu.
 
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom liturgije u Pećkoj Patrijaršiji 15. oktobra kazao da "Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji". Poglavar SPC, patrijarh Irinej je potom ocenio da su "žene dužne da rađaju, kako bismo očuvali srpstvo".
  • KLF

    01.11.2017 08:46
    @Marko

    Ako baš ulazimo detaljno u temu, mislim da meni lično nije u interesu nije da se oko mene razmnožavaju ljudi koji u 21. veku planiraju porodicu na osnovu toga što im crkva kaže. 'Mentore sa zapada' kapiram da je generalno briga, a mnogi od njih i vole idiote tog kalibra za radnu snagu.
  • Marko

    31.10.2017 15:59
    Prestanite vise
    Daj ostavite vise na miru crkvu i prestanite sa propagandnom histerijom prema crkvi i svestenstvu. U redu, shvatili smo da nevladinim organizacijama i Blicu (kao i njihovim mentorima sa zapada) nije u interesu da se u Srbiji radjaju deca. Ali ne morate nas svaki dan maltretirati jednim te istim izjavama.
  • Citac

    30.10.2017 09:29
    Pa Karadjordje...
    Nisam do sada imao priliku da procitam da neko svojoj zeni tepa >PivireniceTebi bi piverenice trebalo da se naprave jos dva,mozes ti to<

    Slobodno obavi taj deo posla kod kuce, svojoj Pivirenici, po svojoj savesti i pazi na pravopis

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija