Policija češlja fejsbuk profile zbog Parade ponosa

Policija i tužilaštvo već danima pretražuju društvene mreže i internet sajtove u potrazi za potencijalnim pretnjama učesnicima gej prajda i za onima koji pozivaju na obračun.  
Policija i tužilaštvo već danima pretražuju društvene mreže i internet sajtove u potrazi za potencijalnim pretnjama učesnicima gej prajda i za onima koji pozivaju na obračun. Prema saznanjima, širom Srbije mnogi pripadnici ekstremističkih organizacija i navijačkih grupa masovno se pozivaju na informativne razgovore u policijske stanice.

 

Provere na internetu će biti sve intenzivnije narednih dana, a u slučajevima ozbiljnih pretnji biće podnete krivične prijave. Ova saznanja potvrdio je i Branko Stamenković, zamenik tužioca za visokotehnološki kriminal.

"U okviru svojih nadležnosti, kada se radi o krivičnim delima učinjenim korišćenjem računara, Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal VJT u Beogradu nalazi se u redovnom kontaktu sa nadležnim organima MUP-a. Posle podnošenja krivične prijave zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno određeno krivično delo, ovo odeljenje će nakon analize prijave i dostavljenih dokaza po službenoj dužnosti pokrenuti pretkrivični postupak protiv određenih osoba", kaže Stamenković za Press.

IT stručnjak Dragan Varagić objašnjava da policija uvek može da otkrije računar sa kojeg je upućena preteća poruka i da se na tome radi temeljno. "Ekstremne grupe se prate duži period, a policija preko IP adresa dolazi do računara sa kojeg je poslata određena poruka. Pripadnici tih grupa najčešće nisu napredni korisnici interneta koji znaju kako da sakriju svoj identitet, a neki čak pretnje šalju sa društvenih mreža pod svojim imenom i prezimenom. Do njih je tek lako doći", navodi Varagić.

Mogući organizovani incidenti i van Beograda

S druge strane, Nezavisni policijski sindikat Srbije pozvao je organizatore da odlože Paradu ponosa jer ima saznanja da određene grupe pripremaju napade na učesnike, kao i rušilačke demonstracije.

"Imamo informacije da pod nazivom "Beograd u plamenu" te grupe u prigradskim opštinama planiraju da izvedu paljenja i rušilačke demonstracije" rekao je predsednik ovog sindikata Momčilo Vidojević i, ne precizirajući na koje grupe misli, naveo i da postoje informacije da će do rušilačkih demonstracija doći i u drugim delovima Srbije.

  • Piplfoks

    29.09.2011 13:01
    odgovor
    Ako 'Lady Gaga' tepaš svojoj materi, onda je sasvim moguće - doduše, govorimo o rekreativnom dojenju.
  • @Piplfoks

    29.09.2011 09:26
    A ko je tebe dojio kada si tako mudar?!
    Lady Gaga?!
  • Perica

    28.09.2011 22:53
    ...
    Zaboga miloga, shvatili smo kako vole da se drpaju, koje poze preferiraju, sve smo shvatili! Dokle treba da učvršćujemo gradivo?!
    Paradirali su, vrckali, svi se zbog toga osećamo mnogo bolje, lakše nam pada i to što gladni, nezaposleni, što se droga diluje po školama, što se starice pljačkaju u po bela dana po bulevarima, korupcija,glupost...!!!
    Ajde sad malo da pređu pa da prosvetle nekog drugog: a nama ako nešto nije jasno, pitaćemo Karleušu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija