Preispitaće se doktorske studije

Nacionalni saveti za visoko obrazovanje i nauku formiraće komisiju koja će preispitati doktorske studije na univerzitetima u Srbiji.

Nacionalni saveti za visoko obrazovanje i nauku formiraće komisiju koja će preispitati doktorske studije na univerzitetima u Srbiji.

"U sastavu te komisije biće predstavnici dva saveta i Komisije za akreditaciju, a proveravaće se, pre svega, da li mentori imaju odgovarajuće kvalifikacije. Postupak reakreditacije doktorskih studija zahteva novac, jer se moraju platiti recenzenti, zbog čega smo odlučili da ne čekamo državu i da pokušamo da budemo brzi i efikasni. Ipak, zbog letnje pauze nije realno očekivati da ćemo završiti posao pre jeseni. Nameravamo da objavimo publikaciju sa nalazima do kojih budemo došli", kaže predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković za Danas.

On dodaje da je u toku trogodišnji Tempus projekat "Restrukturiranje doktorskih studija u Srbiji“, u okviru kojeg će biti preispitani standardi za akreditaciju i finansiranje tih studija, a insistiraće se na jačoj saradnji s privredom i povezivanju instituta i fakulteta. Jedna od ideja je formiranje doktorskih škola, koje treba da povežu više fakulteta ili univerziteta i omoguće stvaranje kritične mase istraživača.

Predsednik Komisije za akreditaciju Endre Pap objašnjava da se u postupku akreditacije doktorskih studija, između ostalog, gleda da li mentori imaju odgovarajuće reference, odnosno da li su tačni navodi u kojim časopisima su objavili svoje naučne radove.

"Dešavalo se da je u dokumentaciji navedeno da je neki mentor publikovao rad u vrhunskom časopisu, ali smo proverom u bazi Kobson utvrdili da to nije tačno. Takve radove ne računamo. Međutim, Komisija ne može da proverava da li su doktorske diplome mentora validne. Dekan fakulteta svojim potpisom garantuje za tačnost podataka", kaže profesor Pap.

  • Nezainteresovani Lala

    20.06.2014 09:21
    Fenomen isturenih odeljenja
    Bez pretenzije da tvrdim kako je na državnim univerzitetima, odnosno na UNS-u, sve kako treba i u skladu sa evopskim procedurama, zanimljivo bi bilo pogledati na koji način privatni univerziteti preko tzv. isturenih odeljenja ostvaruju proces visokog obrazovanja. Privredna akademija i njeni tzv. nastavnici ili saradnici, ostvaruju nastavu u Zaječaru, Boru, Kruševcu itd. Skoro u svakom naseljenom mestu. Ko im to dozvoljava? Niko im ne dozvoljava, ali im niko i ne brani. Može se samo naslutiti, npr. kako u Zaječaru Privredna akademija organizuje nastavu, ko je drži, kakvo zvanje ima i kako je došao do njega. Slučajno znam ko je u pitanju i mogu vam reći, sačuvaj bože! Te osobe ne da nisu kompetentne da izvode nastavu na visokoškolskoj ustanovi, nego ne bi mogli da obavljaju ni poslove domara.
    Pored spornog načina sticanja najviših zvanja, visok stepen korumpiranosti postoji i u časopisima sa SCI liste, pogledajte Peščanik.
    Sve u svemu, to je zatvoren krug koji je sačinjen u sprezi privatnog biznisa i državne politike i mogao bi se nazvati i MAFIJOM!!! Vlasnici privatnih fakulteta i univerziteta daju političarima bezvredne diplome, čast izuzecima, a onda kroz razne političke angažmane (članstvo u upravnim i nadzornim odborima i sl) ovi im to vraćaju... Problem leži i u tome što sve političke organizacije u svojim prvim borbenim redovima imaju likove iz ove priče i onda,pljački i korupciji nikada kraja. Jedino pravedno rešenje ove kriminalne situacije bi bilo sprovođenje kompletne, sveobuhvatne i brze LUSTRACIJE!!!
  • TABOO

    20.06.2014 08:47
    Mentorstva
    Sta ako su pojedinci postali mentori na osnovu casopisa poput Metalurgia International, TTEM, HealthMed? Postoji preporuka Nacionalnog saveta za naucni i tehnoloski razvoj (http://indico.ipb.ac.rs/getFile.py/access?resId=0&materialId=0&confId=313) da se takvi radovi ne priznaju formiranjem LISTE ISKLJUCENIH CASOPISA. Posledice su brojne npr. da ti profesori ne mogu biti u listi mentora u bilo kojim doktorskim studijama.
  • Lalla

    20.06.2014 08:32
    laznjaci
    i sta ce biti posle;
    kada se utvrde laznjaci
    a primljene su plate na ime laznjaka,
    i uplaceni uvecani doprinosi za penzije???!!!!;;
    a ono;
    bila je Komisija za odlivanja novca za Kosovo
    iiiiiiiiiiii...............
    odsad ko dosad.................!!!!!!!!!!!!,,,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.