300 evra po godini staža samo za gubitaše

Radnici preduzeća u restrukturiranju, koji ostanu bez posla, imaće pravo na otpremninu od 300 evra po godini staža.
Radnici preduzeća u restrukturiranju, koji ostanu bez posla, imaće pravo na otpremninu od 300 evra po godini staža.

Prava radnika u firmama u restrukturiranju biće regulisana posebnim propisom, a ne Zakonom o radu, jer su ovi zaposleni, kako kažu u Ministarstvu rada, u specifičnom položaju.

"U tim preduzećima delimično je već realizovan socijalni program na bazi dosadašnjeg rešenja, u nekim firmama je počet i već su napravljeni spiskovi. Kada bismo sada napravili radikalnu promenu, deo radnika bismo doveli u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su već ostvarili pravo na otpremninu", kažu u tom ministarstvu.

Veruje se i da su radnici u ovim firmama prethodnih godina bili u nepovoljnijem položaju kada je u pitanju redovnost zarada, povezivanje staža ili pravo na zdravstvenu zaštitu. "Završena je prijava potraživanja svih poverioca prema firmama u restrukturiranju. Među njima je i više od 8.000 radnika koji potražuju zaostale zarade u ovim kompanijama", dodaju u ministarstvu.

Za zaposlene u drugim preduzećima važiće, da podsetimo, da se otpremnina u slučaju proglašenja radnika za tehnološki višak isplaćuje samo za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca.

  • putar

    12.08.2014 12:49
    lopovluk
    otpremninu će dobiti samo stranački ološ,a mi na lopati nemamo pravo. znači za par meseci proglase bankrot i nama fizikalcima q...tz. svima lopata u šake ako hoće ako neće mr'š na ulicu kakva otpremnina! za čega za nerad sikter bagro.
  • 12.08.2014 10:13
    Isplata
    Dobro je da ojađeni radnici preduzeća u restrukturiranju dobiju makar i po 300 eura. Nije mnogo ali je nešto za preživljavanje u prvom momentu.
    Međutim bitno je da taj iznos i dobiju.
  • mile

    12.08.2014 08:59
    Znači preduzeća u restruktuiranju dobijaju otpremnine, radnici javnih preduzeća sa kolektivnim ugovorima dobijaju otpremnine, pa ko onda ne dobija? Naravno samo golje bez veza koji nešto i rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.