Svako peto dete gojazno

U Srbiji oko 55 odsto stanovništva ima problema sa prekomernom telesnom masom, što nas karakteriše kao gojaznu naciju, rekla je načelnica Klinike za endokrinoligiju KBC Vojvodine prof. dr Edita Stokić.
U Srbiji oko 55 odsto stanovništva ima problema sa prekomernom telesnom masom, što nas karakteriše kao gojaznu naciju, rekla je načelnica Klinike za endokrinoligiju KBC Vojvodine prof. dr Edita Stokić, dodajući da nedavni podaci pokazuju da je porastao i broj dece sa prekomernom težinom i da je sada, praktično, svako peto dete gojazno.

"To je ogromna armija dece koja je gojazna, a koja će u perspektivi, ako nešto ne preduzmemo, imati brojne komplikacije", napomenula je ona, dodajući da osobe koje imaju problema sa gojaznošću u perspektivi sa sobom nose brojne komplikacije: povišen krvni pritisak, dijabetes tip 2, neke oblike maligniteta i brojne druge probleme.

Po njenim rečima, nasuprot ovako zabrinjavajućim podacima stoji i druga "strana medalje", a to je da se uspešnim lečenjem gojaznosti, sa redukcijom telesne mase, dovoljno je pet do 10 procenata, postižu dobri rezultati. Dobri rezultati se, kako je objasnila Stokić, mogu postići bilo odgovarajućom redukcijom ishrane, povećanjem fizičke aktivnosti, promenom dotadašnjeg načina života, a ako sve to ne bude dalo željene efekte, počinje primena medikamenata, nekada i odgovarajući hirurški zahvati.

Ističući da je svaka dijeta individualizovana i da se ne mogu sve istovremeno primenjivati, Stokićeva je iznela podatak iz jedne studije, da ovog momenta u svetu 50 odsto gojaznih osoba drži dijetu, od kojih polovina ne postiže nikakav terapijski efekat.

Osamdeset procenata pacijenata kojima je preporučena dijetetska ishrana, prema njenim rečima, pokušava to da reši na svoj način, bez saglasnosti stručnjaka - endokrinologa, nutricionista, kardiologa itd.

Tačan podatak koliko pacijenata se zbog gojaznosti obrate lekarima ne postoji, ali je, kako kaže, interesantno da je čak 53 odsto lekara u Evropi izostavilo da navede dijagnozu gojaznosti kod pacijenata koji su lečeni zbog nekih drugih bolesti, dok su na lečenje preterane težine ukazivali kod onih pacijenata koji su bili ekstremno gojazni.

Prednovogodišnji period najlošiji je za lečenje gojaznosti, odnosno pridržavanja saveta lekara, dodaje ona, i kao "najnižu tačku" za lečenje navodi drugu sedmicu decembra, jer se pred novogodišnje praznike najviše gubi volja i na neki način mimoilaze pravila dijetske ishrane.

Korišćenje raznih dijeta koje se pojavljuju na internetu i koje nisu zasnovane na medicinskim osnovama, upozorava Stokićeva, mogu dovesti do brojnih štetnih posledica, pogotovo korišćenje raznih "čudotvornih" preparata. "Naši vodiči ne savetuju te preparate, već ističu pravilo da se za lečenje može koristiti jedino lek koji je baš registrovan za lečenje gojaznosti", ističe Stokićeva.

  • LOL

    28.11.2014 19:58
    za Maria
    Vidim da si pokušao da se informišeš ali čini mi s bezuspešno.Upoređivati ribu, ceralije, povrće pečeno na suvoj tavi ili na maslinovom ulju dokazuje koliko si upućen u temu.Kao prvo većina vitamina je termo stabilna sem tiamina i folata koji se gube iznad 100c i naravno vitamin C koji je osetljiv i na mlaku vodu a kamoli na kuvanje. Kuvanje, blanširanje, pečenje hrane ne podrazumeva višečasovnu termičku obradu i ako se hrana pravilo obrađuje zadržava svoja hranjiva svojstva. Što se tiče sirove hrane koja je postala jako moderna u zadnje vreme ona je više moderna nego zdrava.Kao i sve ostalo zdrava je u umerenim količinama pošto naš sistem za varenje nije spreman da konstantno vari recimo zeleniš, pored problema sa varenjem kod takvih dijeta dolazi i do hroničnog nedostatka vitamina jer jednostavno naš organizam ne zna da ga iskoristi iz tih namernica.Sirovo povrće je zdravo unositi povremeno a ne konstantno i to zarad čišćenja organizma.Zašto recimo krava ima toliko želudaca zato što je toliko procesa varenja potrebno da bi se iz trave izvukle hranjive materije.
  • Mario

    28.11.2014 15:27
    LOL - ?@
    Ako tebi zdrava hrana riblji štapiči koje moraš peći, ondak se mi ne razumemo. Jer ti riblji štapići se ni po čemu se ne razlikuju od smokija i čipsa jer moraju da se peku. Neki izgleda ne razlikuju nezdrave od zdrave ishrane. Sve što se peče ili se obrađuje termički (kuva), nije zdravo, jer se uništavaju vitamini i svi hranljivi sastojci, a ostaje samo prosti ugljeni hidrati, što goji. Niti se zdrava ishrana sastoji samo od salata,voća i povrća, ili samo mleko i jogurt da se pije. Ko hoće da zna nek ode u prodavnucu zdrave hrane i vidi pošto je prava zdrava hrana. Mnogo skupo. A doručak i ručak se ne pravi od salata, jabuke ili šargarepe. Organizmu su potrebne i belančevine i masne kiseline ili umesto gojaznosti se razboljeva.
  • LOL

    28.11.2014 13:49
    ?
    Moja zena ima radno vreme od sati a plata je 12000 (sto je ispod svakog minimalca), ja imam 38000 i radim 8 sati 6 dana ned ove dve late yajedno ne daju ni dva prosecna minimalca zajedno pa se opet zdravo hranimo.Na zalost dete nam jede splacine u vrticu posto je radosno detinjstvo zaposlilo skolovanog nutricionistu za koga su virsle, safalade pastete i margarin osnova zdrave ishrane.Bas zbog toga se maksimalno trudimo kod kuce da se te stvari nikad ne jedu.Zena je napravila drasticne promene u kuhinji od kada nam se rodio sin i od tada mogu reci da samo ustedimo na takvoj ishrani.Pozz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija