15 uhapšenih u BiH i Srbiji zbog zločina u Štrpcima i Višegradu

Rano jutros, po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istovremeno na području dve države uhapšeno je više osumnjičenih osoba, od čega 10 u BiH i 5 u Srbiji.
Rano jutros, po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istovremeno na području dve države uhapšeno je više osumnjičenih osoba, od čega 10 u BiH i 5 u Srbiji.

Među uhapšenima su komandant interventnog višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd - Bar, oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porekla.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirale zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana intenzivno na području BiH i Srbije, u saradnji sa policijskim agencijama iz dve države, prikupljao dokaze o počiniocima ovog zločina, koji je bio nerasvetljen 19 godina. Detaljnom i temeljnom istragom prikupljeni su dokazi o počiniocima, a tužioci iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja.

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih oficira VRS iz tog perioda, kao i direktnih izvršilaca koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u Drinu. Osumnjičeni će tokom dana, biti predati postupajućim tužiocima, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje pritvora.

"Otmica u Štrpcima" je naziv za zločin od 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd - Bar. Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice.

Posmrtni ostatci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Perućac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru.

Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još uvek se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin. Postoje dokumenta koja ukazuju da je ova otmica bila unapred pripremana i da su ŽTP, MUP Srbije i Vojska Jugoslavije bili upozati sa tim da će "pripadnici Srpske vojske opštine Rudo izvršiti zaustavljanje voza i odvođenje putnika".

Prema izjavama svedoka, nakon polaska voza iz Beograda, kondukter je, u pratnji dvojice policajaca, pregledao karte, i upisivao svačije ime na kartama, navodno zbog šverca. Pruga Beograd - Bar jednih kratkim delom prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, blizu mesta Štrpci, ali voz tu inače ne staje. Kako se voz bližio bosanskoj granici, policija i vojska je započela legitimisanje po hodnicima, odvajajući muslimane, dok su ostale terali u kupee. Voz je nakon toga, mimo reda vožnje, zaustavljen u Štrpcima i grupa kidnapovanih civila je izvedena iz voza.

Kidnapovani civili su odvezeni u selo Prelovo kod Višegrada, gde su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja oduzeli novac, nakit i druge vredne stvari, a zatim tukli. Posle toga, oteti putnici iz voza su vezani žicom, ubačeni u kamion, potom odvedeni u pravcu Višegrada i likvidirani u jednom selu nedaleko od Drine.

Sud u Bijelom Polju je osudio Nebojšu Ranisavljevića na kaznu od 15 godina zatvora za učešće u ovom ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva. Milan Lukić je osuđen od opštinskog suda u Beogradu na 20 godina zatvora zbog kidnapovanja i ubistva 16 civila u selu Mioče, općina Rudo.

Žrtve zločina u Štrpcima su:

Esad Kapetanović (19),
Ilijaz Ličina (43),
Fehim Bakija (43),
Šećo Softić (48),
Rifet Husović (26),
Senad Đečević (16),
Ismet Babačić (30),
Halil Zubčević (49),
Adem Alomerović (59),
Muhedin Hanić (27),
Safet Preljević (22),
Džafer Topuzović (55),
Rasim Ćorić (40),
Fikret Memetović (40),
Favzija Zeković (54),
Nijazim Kajević (30),
Zvezdan Zuličić (23),
Jusuf Rastoder (45) i
Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.

  • djuka

    09.12.2014 19:41
    sramota
    Zar ovi krvnici nisu trebali biti pohapseni pre 20g.neko treba da nam naredi,da bi smo se setili da neko treba da odgovara jadana li je ova zejla puna nepravde,ponekad se stidim postupaka nasih "PATRIJOTA"
  • Maruska

    05.12.2014 13:48
    Sve u Hag zajedno sa Seseljem...
  • izdajnik

    05.12.2014 12:44
    @ Mile - Opet naši a di su njini ?!?

    Ispravno bi bilo : nasi koljaci .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija