Srpsko-mađarski sporazum o izgradnji sistema za suzbijanje grada

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor prisustvovao je danas sa predsednikom Skupštinske županije Bač-Kiškun Laslom Ridegom, prezentaciji srpsko-mađarskog projekta izgradnje sistema za suzbijanje grada.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor prisustvovao je danas sa predsednikom Skupštinske županije Bač-Kiškun Laslom Ridegom, prezentaciji srpsko-mađarskog projekta izgradnje sistema za suzbijanje grada.

Na osnovu studije izvodljivosti, zajedničke mađarsko-srpske mreže za suzbijanje grada, predat je konkursni materijal i trenutno se čeka odobrenje Evropske komisije.

Pastor je istakao da se bliži realizacija toga da se pomogne ovom terenu i minimalizuje opasnosti koje prete od grada, te da smo proteklih godina očevici da su pojave grada česte, što nanosi veliku štetu.

- Mi imamo jedan sistem koji je veoma efikasan, ali koji ne može biti potpuno efikasan jer bi u datom momentu bilo neophodno gađati oblak kada se on nalazi na mađarskoj teritoriji i obrnuto. Iz tog razloga je bila osnovna ideja da se napravi jedan sistem koji je usaglašen i u pravnom, i u tehničkom smislu, i koji će omogućiti da budemo maksimalno efikasni. U proteklim godinama je zajedničkim naporima, pre svega struke i zainteresovanih u poljoprivredi napravljen idejni projekat, a na bazi tog idejnog projekta je ova ideja kao strateški projekat predata Evropskoj komisiji - istakao je Pastor.

Predsednik Rideg istakao je važnost ovog projekta za ljude koji žive u Bač-Kiškunu, Čongradu i Bačkoj, te da sistem protivgradne zaštite postoji, ali da će dodatnim osavremenjavanjem, zajedničkim projektom i iskustvom koje Srbija ima u ovoj oblasti biti mnogo učinjeno za 800 metara kvadratnih površine koja je obuhvaćena projektom.

Ukupna vrednost ovog projekta je 3,6 miliona eura, a od toga je 2,6 miliona iznos sredstava koji je neophodan za izgradnju stanica za lansiranje u Mađarskoj. Srbija poseduje svoje stanice za lansiranje koje je potrebno osavremeniti, a preostali milion eura namenjen je za obezbeđivanje osnovnog seta raketa za stavljanje u pogon samog sistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina