Subotica: Dezire festival od 28. novembra

Međunarodni festival savremenog pozorišta "Desire central station" biće održan od 28. novembra do 6. decembra u Subotici, a publici će predstaviti 16 predstava iz zemlje i regiona.
Međunarodni festival savremenog pozorišta "Desire central station" biće održan od 28. novembra do 6. decembra u Subotici, a publici će predstaviti 16 predstava iz zemlje i regiona.

Kako je najavio direktor festivala, pozorišni reditelj Andraš Urban, podnaslov ovogodišnjeg festivala biće "No comment say it loud". - Ja mislim da je ovogodišnji Dezire festival, gledajući program, jedan od ili možda i najbolji. Sve predstave vrlo angažovano se bave i govore o onom svetu u kome živimo i reflektuju se na date okolnosti na neki svoj način, a u drugu ruku vrlo su zabavne - ocenio je Urban.

Festival počinje 28. novembra izvođenjem predstave "Kompleks Ristić" iz internacionalne koprodukcije Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, u režiji Olivera Frljića. - Gospodin (Ljubiša) Ristić je tu radio vrlo značajne stvari što se Subotice i celog regiona tiče u pozorišnom smislu. Svakako je deo ove kultirne sredine ili onih kulturnih korena koji i dalje obeležavaju savremeni teatar i u Subotici, a i šire- rekao je Urban. Prvog dana festivala biće izvedena i Urbanova predstava "Koštana", po delu Borisava Stankovića i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, za koju je on ocenio da, iako u celom regionu dobija sve pohvale - u Subotici ne može da se izvodi bez angažovanja pripadnika obezbeđenja.

Drugog dana festivala na repertoaru je predstava Bitef teatra "Kratka priča o antihristu" po delu Vladimira Solovljeva, nakon čega će biti izvedena ukrajinska koncert-predstava "Ruže". Trećeg dana, 30. novembra, igra se predstava Novosadskog pozorišta "Ban Bank", a nakon toga francuska predstava "Ružičasti biber".

U utorak, 1. decembra, Novosadsko pozorište će izvesti predstavu "Neoplanta", a Ansambl Pal Frenak iz Budimpešte predstavu "Birdie". Dan kasnije, Hrvatsko narodno kazalište Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke izvešće Orvelovu "Životinjsku farmu", a GroundFloor Group iz Kluža predstavu "Paralel".

U četvrtak, 3. decembra, biće izvedena predstava u režiji Kokana Mladenović "Dogvil", dok će nakon toga Mađarsko državno pozorište izvesti predstavu "Božić kod Ivanovih". Dan kasnije na repertoaru festivala su "Rodoljupci" Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i "I cure" Ive Dimčeva iz Bugarske, koja je namenjena isključivo za odraslu publiku.

Poslednjeg dana festivala, 5. decembra, Via Negativa iz Ljubljane izvodi "Manipulacije", a domaćin festivala, Pozorište Deže Kostolanji iz Subotice predstavu "Egzodus" u režiji Sabolča Tolnaija. Sve predstave biće izvedene na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta i u pozorištu Deže Kostolanji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina