Održana manifestacija "700 godina Vrdnika - podsećanje na prošlost i pogled u budućnost"

U Hotelu "Termal" u Vrdniku održana je manifestacija "700 godina Vrdnika - podsećanje na prošlost i pogled u budućnost", koju je organizovalo Udruženje građana za promociju Fruške gore "Šarene taljige".
U Hotelu "Termal" u Vrdniku održana je manifestacija "700 godina Vrdnika - podsećanje na prošlost i pogled u budućnost", koju je organizovalo Udruženje građana za promociju Fruške gore "Šarene taljige".

Povodom ovog jubileja i kao podrška u realizaciji brojnih projekata u ovom mestu, koje pripada Opštini Irig, pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić prisustvovao je manifestaciji, na kojoj mu je uručena povelja počasnog građanina Vrdnika.

Zahvaljujući se na ukazanoj časti on je rekao da je Vrdnik mesto, prepoznatljivo na svim istorijsko-kulturološko-turističkim mapama u koje vredi ulagati.

- Kao jedan od najvažnijih projekata, čije renoviranje je u toku jeste vrdnička Kasina, značajan objekat industrijskog nasleđa, pored koje će se na proleće naći i spomenik rudaru, kao sećanje na ono što je Vrdnik nekada bio i po čemu se nadaleko pamti. Jedan od većih projekata, na kojem se trenutno rade arheološko istraživačke analize, ispitivanjem putem sonde tla jeste Vrdnička kula, koja datira iz 1315. godine i koliko se po prvim nalazima vidi, radi se o vrlo ozbiljnom zadatku, koji će nam mnogo toga novog i velikog otkriti kada je naša kulturna baština u pitanju. Kuća Milice Stojadinović- srpkinje je tu i naša dobra namera je da je otkupimo i zaštitimo u spomen naše pesnikinje, rekao je Grujić.

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović istakao je značaj današnjeg jubileja, uz napomenu da se sa tim malo koja opština u Vojvodini može ponositi, naročito kada se zna koliko je Vrdnik značio kroz sve te vekove.

  • Srki

    14.12.2015 18:12
    pfff...
    Skocite malo fo tzv etno sela i vidite koliko šume fali...probijen je duplo širi put kroz sam nacionalni park da bi se stiglo do tzv (m)etno sela...o tome gde su istovarali višak zemlje sa gradilišta i uništili ceo potez šume bolje i da ne pricam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina