Žigmanov: Pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti; Mirović: Tuča nije bila na nacionalnoj osnovi

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je danas da su u Sonti, u nedelju uveče, pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti.
Žigmanov: Pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti; Mirović: Tuča nije bila na nacionalnoj osnovi
Foto: Pixabay
Žigmanov je rekao da je mladiće, posle verbalnih pretnji, pri polasku kući iz kafića, prebila grupa mlađih ljudi, pri čemu su, kako je naveo, "korišćeni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom". On tvrdi i da ta vrsta uznemiravanja, koje je sada rezultiralo fizičkim nasrtajem, traje duže vreme.
 
Mladiće i njihove roditelje juče su posetili Žigmanov i otpravnik poslova hrvatske ambasade koji su naveli da će pratiti rešavanje slučaja, identifikaciju i sankcionisanje počinitelja, navodi Hina. Agencija prenosi i da je hrvatska ambasada u Beogradu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije izrazila zabrinutost zbog incidenta i zatražila brzu službenu informaciju.
 
Predstavnik hrvatske institucije posetio je i policijsku stanicu u Sonti gde je izrazio očekivanje da će svi elementi incidenta biti rasvetljeni.
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović saopštio je večeras da je dobio izveštaj od Policijske uprave Sombor, koji demantuje navode Tomislava Žigmanova, u vezi sa incidentom u Sonti.
 
Kako je naveo, iz izveštaja proizilazi da je policija, odmah po saznanju o tuči mladića u Sonti, obavila sve neophodne radnje da bi utvrdila okolnosti ovog događaja i da je utvrđeno da tuča nije bila na nacionalnoj osnovi.
 
"Svako unošenje nemira u harmonične međunacionalne odnose koje u Vojvodini grade i neguju njeni građani i predstavnici državnih organa - nedopustivo je. Tražim od nadležnih da uvek i na svakom mestu primenjuju zakon, posebno kad su u pitanju tekovine skladnih međuetničkih odnosa", izjavio je Mirović.
  • Mirko

    29.12.2017 00:06
    @dzoni: Druže, ovo si rekao : "iako ih nema 15% koliko bi ih po statutu AP Vojvodine TREBA BITI na područiju jedne lokalne samouprave."
    upravo o tome se radi. Ne treba da ih bude.
    Po Ustavu Srbije član 20 stav 2: dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može se smanjivati.
    Dakle, ako je na području neke lokalne samouprave već bio u upotrebi neki jezik nacionalnih manjina on ostaje i dalje u službenoj upotrebi bez obzira koliki procenat pripadnika nacionalnih manjina ima u toj lokalnoj samoupravi.
    ova rečenica: "Već sam samo konstatovao da ih nema 15%." mi opet govori da si u zabludi jer 15% pripadnika neke nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na nekoj teritoriji lokalne samouprave prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva nije isključiva osnova za uvođenje nekog službenog jezika. To je sve regulisano zakonima
  • Cajko

    28.12.2017 19:08
    Svi učesnici u tuči su bili iste nacionalnosti:alkoholičari.
  • IgenIgen

    28.12.2017 15:48
    Szia
    Čak i Mađari i Bogojeva i Svilojeva (sela oko Sonte - za neupućene) znaju ko je iz Sonte otišao u hrvatsku vojsku i ko se vratio od njih, a znaju i ko je slavio '95-e.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina