Zrenjanin: Istoričari o promeni imena grada, reagovao SUBNOR

Okrugli sto o imenu grada održaće se danas, 26. februara u Baroknoj sali Gradske kuće.

Okrugli sto organizuje Aktiv istoričara Zrenjanina. Kao uvodničari su najavljeni dr Milan Mićić i dr Aleksandar Ivanov.

Povodom inicijative za promenu imena grada Zrenjanina, saopštenjem se oglasio i SUBNOR Vojvodine. Oni između ostalog kažu da u vreme kada su mnoge vrednosti bačene pod noge, kada se nekritički i bez posledica istupa u javnosti sa neistinama i besmislicama, obnavlja se inicijativa za promenu imena Zrenjanina.

U saopštenju se navodi da se suprotstavljaju, posthumno, znameniti, zaslužni i značajni Srbi: srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, oslobodilac, i Žarko Zrenjanin, antifašista. Ulogu i jednog i drugog srpska istorija je nedvosmisleno zabeležila i dodelila pozitivno pamćenje.

U saopštenju još stoji da imena gradova, pa tako i Zrenjanina, ne mogu biti predmet poigravanja pojedinaca, novoskovanih udruženja i nisu samo pitanje i odluka stanovnika Zrenjanina, već i baština svih građana Srbije.

Inače, inicijativu je podnelo Udruženje "Petrovgrad".

Program će početi u 19 časova.

  • Autonomašica

    28.02.2018 08:47
    Dokle više ...
    ... ide ovaj apsurd vlasti?
    Kada ćemo se odcepiti više od ovih podno Save i Dunava pa da živimo kao sav normalan svet?!
  • Svašta

    26.02.2018 19:06
    Jeste, najbolje da svi menjaju dokumenta samo zato što neki imaju prilično uvrnut fetiš kad su u pitanju Karađorđevići. Zar nemaju preča posla?
  • dijasporac

    26.02.2018 19:00
    O nazivu njihovog grada odluku treba da donesu samo gradjani tog grada a ne kao sto se Subnor zalaze stanovnici cele Srbije. Mene kao bivseg gradjanina Novog Sada i St.Banovaca ne dotice previse kako se zove varos u Banatu u kojoj sam bio ne vise od 10 puta u zivotu, isti princip je verovatno i kod svih ostalih koji ne zive u Beckereku/Petrovgradu/Zrenjaninu. Uzgred, meni bi bas ruzno bilo da se Zrenjanin preksti u Beckerek, totalna seljana ime, bio bi me blam da mi u dokumentima stoji tako sta, a na ime Zrenjanin smo svi vec navikli. Ali kao sto rekoh ako beckercanci hoce da budu to a ne zrenjaninci samo napred-no.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina