Pančevo: Napušteni psi nemaju gde posle sterilizacije

Pančevo od 2007. godine finansira i sprovodi program kontrole broja napuštenih životinja metodom "uhvati, steriliši, vrati".
Pančevo od 2007. godine finansira i sprovodi program kontrole broja napuštenih životinja metodom "uhvati, steriliši, vrati".

Ovaj program podrazumeva i postavljanje kućica za napuštene pse, koji se posle sterilizacije vraćaju na javne površine, gde su i ranije živeli. Ali početkom ove godine kućice su uklonjene, po nalogu Komunalne inspekcije, jer ne postoji gradska odluka o postavljanju montažnih objekata za pse. Gradski Tim za kontrolu populacije napuštenih životinja, kao i Društvo prijatelja životinja, očekuje da će odluka ipak biti doneta na jesen, kako bi životinje tokom zime imale sklonište.

- Poslednjih godinu dana imali smo velikih problema jer su uklonjene kućice koje su bile na ulici nekoliko godina i koje nikom nisu smetale, tako da smo podneli inicijativu da se i kroz gradsku odluku o postavljanju montažnih objekata ubaci član koji bi se odnosio upravo na ove kućice, kako bismo legalizovali njihovo postavljanje - rekao je iz Društva prijatelja životinja Ivan Kurajov.

Komunalna inspekcija izdala je nalog za uklanjanje kućica jer u gradskoj odluci o postavljanju montažnih objekata nisu navedene i kućice za pse.

- Na površini javne namene nije dozvoljeno postavljanje bilo kojih montažnih ili drugih objekata, vozila, prikolica i poljoprivrednih mašina, kao i trgovinskih proizvoda i drugih sličnih predmeta, ukoliko ne postoji saglasnost nadležne službe. "Ljubimci" nisu imali saglasnost nadležne službe, u ovom slučaju JP-a "Direkcija", i zbog toga su kućice uklonjene - rekla je Slavica Kuša Jelesijević iz komunalne inspekcije.

Pošto su kućice uklonjene, Društvo prijatelja životinja je u februaru ove godine obnovilo inicijativu za izmenu i dopunu gradske odluke o postavljanju montažnih objekata. Očekujući da će ovaj, naizgled mali problem, biti brzo prevaziđen, odbornica u gradskoj Skupštini Zora Kolarski među prvima je uplatila novac za izradu novih kućica.

- Odlučila sam da svoj odbornički dodatak dam kao početnu inicijativu. To je bilo u februaru ove godine. Uplaćeno je 20.000 dinara na račun JKP "Higijena", ali, koliko sam upućena, do današnjeg dana se ništa na tom polju nije desilo - rekla je odbornica Skupštine Grada Pančeva Zora Kolarski. Iako je inicijativa za dopunu ove gradske odluke obnovljena pre pola godine, do sada se ništa nije promenilo.

Gradski većnik zadužen za zaštitu životne sredine Vladimir Delja, koji je i vođa gradskog Tima za rešavanje problema napuštenih životinja, smatra da uklanjanje kućica urušava ovaj gradski program i da nema razloga za odugovlačenje u donošenju odluke koja će legalizovati postavljanje kućica za pse.

- Kao radno telo smo predložili postavljanje kućica, ali su one, po nalogu Komunalne inspekcije, uklonjene sa nekoliko lokacija. Time se znatno urušava sistem i sprovođenje programa sterilizacije i razvoja mreže gradskih pasa, koji je jedini efikasan način rešavanja problema, posebno što je kapacitet trenutno takav da ozbiljno preti njegovo zatvaranje zbog krajnje loših uslova i malog prostora za smeštaj pasa. Očigledno da se situacija trenutno "zakočila" u Direkciji, tako da ćemo organizovati sastanak sa direktorom Direkcije kako bismo uticali da se u kratkom roku ovo završi - rekao je Vladimir Delja, član Gradskog veća.

  • 07.07.2014 11:38
    kao da su jeli bunike novinari
    Nigde u tekstu nije objasnjeno za sta se tacno koriste kucice i na koji nacin.
    Posledica zaglupljenosti koja vlada planetom a posebno Srbijom ili mozda namerno? A mozda je i posledica silnog laganja pa je izmenjena psiha do te mere da lazu i sakrivaju i kad nemaju koristi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina