Kikinda: Počeo otkup duvana

Ovih dana počeo je otkup duvana u duvanskim industrijama Čoka i Senta.
Ovih dana počeo je otkup duvana u duvanskim industrijama Čoka i Senta.

Rod je, kažu poljoprivrednici dobar, ali je otkupna cena niska. Pored toga, duvandžijama ne odgovara ni slabo interesovanje resornog ministarstva za pospešivanje ove grane poljoprivrede. Krajem juna počela je i berba duvana na našim prostorima.

Prvi ubrani listovi obećavali su dobar rod i kvalitet, iako su loše vremenske prilike praćene gradom u pojedinim delovima oštetili listove duvana. Proizvodnja duvana je jako isplativa kada se u nju uloži novac i vreme, kažu poljoprivrednici. Cena je donekle zadovoljavajuća iako su ulaganja velika, ali nakon određenog vremena sve uloženo se isplati. Međutim, duvandžijama u Sajanu, poput Andraša Tota, nije baš sve tako sjajno. Naime, ovde se isključivo proizvodi berlej, koji se slabije plaća, a pored toga, intersovanje za njim slabi i u duvanskim industrijama.

U Duvanskoj industriji Čoka ove nedelje započeli su otkup duvana i uskoro će imati konkretnije podatke. U Kompaniji "Japan Tobako" u Senti ukupno imaju 179 kooperanata, koji su duvan ove godine zasejali na ukupno 1.728 hektara. Iz ovog preduzeća objašnjavaju da se saradnja odvija kroz davanje semena, praćenje i kontrolu primene agrotehničkih mera, preko avansiranja proizvodnje, do otkupa i utovara duvana.

Kod berbe duvana kao i kod berbe ostalih kultura moraju se poštovati određena pravila. Treba reći i to da duvan sve više osvaja oranice, jedan od razloga je i taj što se otkupna cena ove kulture kod ugovorene proizvodnje unapred zna, tako da paori mogu otprilike da kalkulišu o ekonomskoj dobiti na kraju sezone. Ono što ne odgovara duvandžijama jeste manjak interesovanja nadležnog Ministarstva za ovu proizvodnju jer, kako kažu, uz pomoć države duvan bi mogao biti jedan od vodećih izvoznih proizvoda u našoj zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina