Građanska Vojvodina: Izjave političara prouzrokovale nasilje

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina saopštila je da je eskalacija nasilja u Vojvodini nad imovinom građana albanske nacionalnosti "direktna posledica neodgovornih, zapaljivih i nacionalističkih izjava beogradskih političara posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija".

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina saopštila je da je eskalacija nasilja u Vojvodini nad imovinom građana albanske nacionalnosti "direktna posledica neodgovornih, zapaljivih i nacionalističkih izjava beogradskih političara posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija".

"Umesto da predstavnici vlasti deluju umirujuće na jedno duboko traumatizovano, nasilju sklono društvo, sa teškim ratnim nasleđem, oni su svojim izjavama potpaljivali vatru i praktično motivisali nasilnike da nasrnu na pekare u vojvođanskim gradovima, kojima su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice", navodi se u saopštenju.

Ova koalicija traži od predstavnika vlasti da "pod hitno umire svoju huškačku retoriku, a od nadležnih organa da otkriju počinioce i privedu ih pravdi". Takođe, smatraju da je neophodno otkriti pozadinu ovih događaja i eventualni komandni mehanizam.

"Ova eskalacija nasilja, ukoliko se ne zaustavi i ukoliko se ne kazne počinioci, može imati veoma teške posledice i po ukupne međunacionalne odnose u Vojvodini, a posledično i na bezbednost svih njenih građana. Nažalost, sve ovo je posledica toga što se Srbija nije počela suočavati sa ratovima devedesetih i ratnim strahotama, kao i njihovim dubokim korenima i uzrocima. To pogoduje nasilju svake vrste, koje samo traži povod da odabere novu žrtvu".

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

  • nesa 22

    17.10.2014 12:05
    lelemudi
    ДА би нешто рекли морате нешто да урадите.А све што сте до сада урадилије НИШТА.Обични лелемуди који се огласе да би запаприли и долили уље на ватру. Шта сте конкретно предузели или сте можда били вољни да се огласите када Србе убијају на Космету (њих не плаше и не пале им само пекаре) да сте бар колико толико људи имали би сте му.а~!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina