Roboti će pisati knjige?

Mislite da je roman "50 nijansi – siva" lako štivo i da takvu knjigu možete i vi da napišete? Vrlo moguće. Međutim, niste jedini. Isto to je u stanju da uradi - robot.


Mislite da je roman "50 nijansi – siva" lako štivo i da takvu knjigu možete i vi da napišete? Vrlo moguće. Međutim, niste jedini. Isto to je u stanju da uradi - robot.

Nedavno se pojavio program pod imenom Fifty Shades of Grey text generator tool, koji će biti u stanju da sam piše knjigu. Autorka programa Liza Rej kaže: "Sve se desilo kada sam sa društvom prijatelja uz vino pričala o pisanju bestselera. Jedan je rekao "ja bih mogao da napišem ovo", drugi "ja bih mogla da napišem ono", a meni je u jednom trenutku sinulu "to bi mogao da napiše kompjuterski program".

"Sutradan sam sela za računar i ubacila gomilu teksta – imenica, zamenica, glagola, prideva i fraza. Inače, knjiga "50 nijansi – siva" je prepuna fraza kao što su "Njegov jezik mi je ispunio usta". Onda sam neke rečenice usaglasila sa gramatičkim pravilima, napravila neke varijacije na temu i sve to ubacila u finalni program. Rezultat je bio spektakularan. Nisam mogla da prestanem da se smejem satima", priča ona.

Na pitanje da li bi njen program mogao da napiše neku drugu knjigu, tipa "Pepeljuga" ili "Romeo i Julija", ili postoji nešto specifično u vezi sa "50 nijansi" Liza Rej kaže: "Ono što je specifično u vezi sa "50 nijansi" je to što je to neviđeno omražena, predvidiva i naročito to što se scene ponavljaju. Možda bi ovaj program mogao da piše neki dijalog između Pepeljuge i njenih sestara, ali ništa mnogo ozbiljnije od toga.

Ovaj projekat je nastao kao šala i nije mnogo više od toga. Dva dana sam se smejala kada sam videla na šta liči robotova verzija ovog bestselera. Kada su je novinari pitali da li bi u budućnosti roboti mogli da zameni pisce, Liza je kao iz topa rekla: "Ne! Pa da li si videla šta je tačno napisao moj robot, kako izgleda njegova verzija "50 nijansi"? Nisi? E pa zato me to i pitaš", uz smeh je konstatovala Liza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.