Ronioci pronašli neprocenjivo blago u Sredozemnom moru

Grupa ronilaca naišla je najveće skrovište zlatnih novčića ikada pronađenih u izraelskom delu Sredozemnog mora, oko 2.000 komada starih više od 1.000 godina, saopštila je izraelska Uprava za antikvitete.
Grupa ronilaca naišla je najveće skrovište zlatnih novčića ikada pronađenih u izraelskom delu Sredozemnog mora, oko 2.000 komada starih više od 1.000 godina, saopštila je izraelska Uprava za antikvitete.

"Najveće blago zlatnih kovanica ikada otkrivenih u Izraelu nađeno je u poslednjih nekoliko nedelja na dnu mora u drevnoj luci u Cezareji", navedno je u saopštenju te uprave.

Radilo se o pukoj slučajnosti. Članovi ronilačkog kluba u toj luci iz rimskog doba naišli su na gomilu novčića tešku devet kilograma, koja je označena kao neprocenjiva. "Najpre su mislili da su primetili novčić igračku i tek nakon što su shvatili da je kovanica prava stvar, sakupili su nekoliko i brzo se vratili na obalu da obaveste direktora ronaličkog kluba o svom otkriću" dodaje se u saopštenju.

Eksperti iz Uprave za antikvitete procenili su da su ti novčići raznih vrednosti korišćeni u vreme kalifata Fatimid koji je vladao većim delom Bliskog istoka i Severne Afrike od 909. do 1171. godine.

Kobi Šavrit direktor odeljenja za marinsku arheologiju rekao je da će se pokrenuti istraživanje kako bi se više saznalo o poreklu blaga. "Desio se verovatno brodolom zvaničnog broda sa blagom koji je bio na putu u centralnu vladu u Egiptu sa porezom koji je sakupljen," rekao je Šavrit, dodavši: "Možda je blago bilo namenjeno za plate vojnog garnizona Fatimida stacioniranog u Cezareji, koji je štitio grad. Druga teorija je da je blago pripadalo velikom trgovačkom brodu, koji je trgovao s priobalnim gradovima i lukom na Sredozemnom moru i tamo je potonuo", rekao je on.

"Novčići su u u izuzetnom stanju i uprkos činjenici da su bili na dnu mora oko hiljadu godina nije bilo potrebno da se čiste ni konzerviraju", reko je Robert Kol, numizmatičar .

Ronioci koji su pronašli novac su pohvaljeni, a da su pokušali da ga prodaju suočili bi se sa zatvorskom kaznom od pet godina.

Najstarije kovanice su četvrtina dinara iz Palerma i druge polovine 9. veka. Većina novca je iz doba kalifa Al-Hakima i njegovog sina Al-Zahira, koji su živeli u 11. veku. Kovani su u Egiptu i Severnoj Africi. Otkriće tog impresivnog blaga istaklo je jedinstvenost Cezareje drevnog lučkog grada bogate istorije i kulturnog nasleđa, saopštila je kompanija za razvoj tog grada i Uprava za prirodu i parkove.

  • 18.02.2015 16:40
    Neverovatno! Hoce na Mars,a nisu ni svoju planetu dobro proucili...
  • tako je kad se postuje

    18.02.2015 11:11
    zakon
    Kod nas bi se taj novac expresno ubacio u opticaj i kasu stranaka na vlasti, po principu hajducke podele:
    ovo tebi, ovo meni, ovo tebi, ovo sve meni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.