Savršeni dijamant prodat za 22 miliona dolara

Najveća zvezda aukcije dragog kamenja održane u utorak u Njujorku, savršeni 100-karatni dijamant, postigao je cenu od vrtoglavih 22,1 miliona dolara, objavili su iz aukcijske kuće Sotheby.

Najveća zvezda aukcije dragog kamenja održane u utorak u Njujorku, savršeni 100-karatni dijamant, postigao je cenu od vrtoglavih 22,1 miliona dolara, objavili su iz aukcijske kuće Sotheby.

Dijamant je iskopan u Južnoj Africi, a pre početka aukcije procenjeno je da će postići cenu između 19 i 25 miliona dolara. Novi vlasnik je anonimni kupac koji je u aukciji učestvovao putem telefona.

Prema rečima upravnika Sothebyjevog odeljenja za dragulje Garija Šulera, ovaj dijamant predstavlja definiciju savršenstva. "Njegova je boja belja od bele i nema nikakvih unutrašnjih nepravilnosti. Toliko je proziran da ga je moguće jedino uporediti s bazenom vode", objasnio je Šuler.

Kamen je pre obrade imao više od 200 karata. Uprkos svom savršenstvu, dijamant ni izbliza nije dostigao rekordere po postignutoj ceni. Pre dve godine na aukciji u Hong Kongu beli dijamant od 118,28 karata proda je za 30,6 miliona dolara, dok je apsolutni rekorder savršeni ružičasti dijamant, nazvan "Ružičasta zvezda", koji je 2013. u Ženevi postigao cenu od 83,02 miliona dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.