Predlažu da pisma kamikaza budu deo programa "Pamćenje sveta"

Japanski grad Minami-Kjušu namerava da ponovo podnese pisma kamikaza za upis u program "Pamćenje sveta" Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Japanski grad Minami-Kjušu namerava da ponovo podnese pisma kamikaza za upis u program "Pamćenje sveta" Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Ovaj grad na jugu Japana je već prošle godine pokušao, ali bezuspešno, da uvrsti oproštajna pisma japanskih pilota-samoubica u taj program, pokrenut 1947. s ciljem da se sačuva i promoviše svetska kulturna dokumentaciona baština od univerzalne vrednosti.

Inicijativa je izazvala buru negodovanja u Kini koja je osudila "pokušaj ulepšavanja japanske vojne agresije".

Gradonačelnik Minami-Kjušua, Kampei Šimoide, branio je svoj projekat pred novinarima u Tokiju, tvrdeći da njegova namera nije da opravda postupke kamikaza već da pruži svedočenje o brutalnosti rata na Pacifiku. "Naš zahtev nije pokušaj da se glorifikuje, romansira ili opravda istorijsko nasleđe pilota kamikaza", istakao je Šimoide.

"Uvereni smo da ovaj projekat predstavlja značajan doprinos u uspostavljanju mira u svetu", dodao je on. Minami-Kjušu planira da sakupi više od 300 pisama, od kojih su neka napisana krvlju pilota, i da ih podnese Unesku kako bi 2017. bila upisana u listu "Pamćenje sveta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.