Nauka otkrila pravu istinu o Deda Mrazovim irvasima

S obzirom na to da im je na čelu irvas nazvan Rudolf, mnogi pretpostavljaju da sanke Deda Mraza, glavno sredstvo njegove neverovatne planetarne distribucije dečjih igračaka, vuku samo mužjaci te životinje.
Nauka otkrila pravu istinu o Deda Mrazovim irvasima
Foto: Pixabay
Ali nisu u pravu, kaže zoolog Endru Hebda iz muzeja Nove Škotske u Halifaksu i dokazuje da se radi o ženkama, prenosi kanadska javna mreža CBC.
 
I mužjaci i ženke irvasa imaju rogove i jedina su vrsta jelena s tom karakteristikom. Mužjaci se tokom sezone parenja svojim rogovima tuku za ženke i oni im tokom jeseni otpadnu.
 
"Ženke, s druge strane, zadržavaju rogove sve do porođaja, što se događa negde na proleće. Dakle, jedini irvasi koji u ovo doba godine imaju rogove su ženke", kaže Hebda.
 
Na slikama, u filmovima ili u obliku igračaka, irvasi Deda Mraza uglavnom su prikazani s rogovima. Pogrešno, kaže nauka.
  • NS

    19.12.2017 13:02
    Nenaučna Bajka?
    Ako tako nastave, još će nauka dokazati i da irvasi ne lete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.