Poslanik i u zatvoru uzima hiljade evra naknada

Češki poslanici bez obzira da li dolaze na "posao" u parlament ili se gotovo ne pojavljuju koriste puni paušlani iznos nadoknada - hiljade evra koje im sleduju za konkretne putne troškove ili telefoniranje.
Češki poslanici bez obzira da li dolaze na "posao" u parlament ili se gotovo ne pojavljuju koriste puni paušlani iznos nadoknada - hiljade evra koje im sleduju za konkretne putne troškove ili telefoniranje.

Rekorder je poslanik David Rat koji je od maja prošle godine u zatvoru, a za telefon i internet je uzeo čak 2.400 evra. Bivša izlazeća politička zvezda opozicionih socijaldemokrata, predsednik skupštine regiona Centralne Češke David Rat optužen je u maju za korupciju i zloupotrebu evropskih fondova a policija ga je uhvatila na delu sa kutijom u kojoj je umesto flaša vina bilo 280.000 evra mita u gotovini.

Iako u zatvoru nema pristup svom mobilnom telefonu, a putne troškove kada je neophodno njegovo prisustvo u Poslaničkom domu plaća češki poreski obveznik zato što ga prevozi zatvorska služba, ipak je uz svoju osnovnu platu poslanika od 2.240 evra dobio na ime nadoknade raznih troškova za prošlu godinu 40.000 evra.

Ratov račun za telefon i internet od 2.400 evra je dva puta veći nego prosečni troškovi ostalih poslanika. "Iz zatvora u Litomnjeržicama je mogao da telefonira samo u skladu sa zakonom. Sigurno nije smeo da upotrebi nijedan jedini put službeni mobilni
telefon", kazao je za današnje Lidove novini portparol zatvora u kome je poslanik, Jaroslav Kindl.

Kada je prošlog leta izašlo na videlo da Ratu Poslanički dom isplaćuje i putne i troškove reprezentacije, predsednica donjeg doma Miroslava Njemcova obustavila mu je bar tu apsurdnu nadoknadu ali sve drugo mu je ostalo.

Rat nije jedini koji se, doduše ne po vlastitom izboru, ne pojavljuje u parlamentu a prima platu i uzima paušalne nadoknade za troškove. Njegov stranački kolega, šef regiona Južna Moravska, Martin Hašek koji vodi na listi odsutnih sa svega jednom petinom glasanja u donjem domu u kojima je učestvovao, takođe uzima nadoknadu za troškove do sume do koje to dozvoljava zakon.

Češki poslanici imaju pravo na osnovnu platu od 2.236 evra mesečno a uz to i plaćene troškove za internet i telefon od 280 evra mesečno i putne troškove. Poslanici s drugog kraja zemlje imaju pravo godišnje na 15.000 evra godišnje. Još oko 4.000 evra godišnje ide im na ruku za reprezentaciju a parlament im takođe plaća asistente i kancelariju u mestu odakle su i razne ekspertize.

  • svajcarac

    03.02.2013 09:27
    Poslanik i u zatvoru uzima hiljade evra naknada
    Hulje ceske, slicno kao i kod nas. Razlike nikakve!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.