Najstarija osoba na svetu danas puni 116 godina

Misao Okava, koja je rođena 1898. godine u Japanu, i najstarija je osoba na planeti, danas proslavlja 116. rođendan.
Misao Okava, koja je rođena 1898. godine u Japanu, i najstarija je osoba na planeti, danas proslavlja 116. rođendan.

Ova starica je izjavila da su suši i san od osam sati dobar put do dugog života. "Jedite i spavajte i živećete koliko želite, morate da naučite da se opustite", rekla je ona.

Žena, koja je rođena u vreme vladavine britanske kraljice Viktorije i američko-španskog rata, prisetila se najsrećnijih i najtužnijih momenata u svom životu.

Najlepši trenuci su bili venčanje sa Jukio Okavom 1919. godine i rođenje njeno troje dece. Jedno dete je preminulo, pa Misao danas ima ćerku i sina, koji imaju 92, odnosno 94 godine. Gospođa Okava ima i četiri unuka i šest praunuka.

Najveću tugu pričinila joj je muževljeva smrt, 1931. godine.

Žene u Japanu u proseku žive 85.9 godina, a muškarci 79.6 godina. Tajna dugovečenosti Japanaca leži u njihovom nacionalnom zdravstvenom sistemu, koji promoviše zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Doprinose i navike Japanca, kojima su najomiljenije namirnice riba, pirinač, povrće i voće.

Stručnjaci su ukazali na jedan zanimljiv podatak: ljudi koji su tokom Drugog svetskog rata i velike nestašice hrane bili u srednjim godinama, imaju zajedničku karakteristiku, dugovečenost.

Porofesor Jasuki Gondo, koji se bavi ovim problemom, istakao je da su jaka volja i radoznalost bitni u očuvanju vitalnosti.

  • 02.03.2014 14:48
    Srećan rođus, bakuta! Sve najbolje i zdrava bila! Mnogi od nas neće dogurati ni pola od toga.
  • Nebojsa

    02.03.2014 14:26
    Sem sto ima 116
    Sem sto ima 116 nista drugo i znacajno u toku njenog zivota . Bolje je ziveti 30 kao Mocart nego 116 kao ona .Nista bas ije ucinila da zivi tako nikakav napor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.