Toalet s francuskom trobojkom povodom 200 godina ustava Norveške

Umetničko delo - javni toalet u bojama francuske trobojke i rečima "Sloboda, jednakost, bratstvo" (Liberte, Egalite, Fraternite) biće postavljeno kod norveškog parlamenta od 17. maja, kada je pre 200 godina usvojen norveški Ustav, saopšteno je danas u Oslu.

Umetničko delo - javni toalet u bojama francuske trobojke i rečima "Sloboda, jednakost, bratstvo" (Liberte, Egalite, Fraternite) biće postavljeno kod norveškog parlamenta od 17. maja, kada je pre 200 godina usvojen norveški Ustav, saopšteno je danas u Oslu.

Umetničko delo se sastoji od tri kabine u bojama francuske zastave - plavoj, beloj i crvenoj. "To je naš način da pokažemo da je norveški Ustav veoma nadahnut Ustavom u Francuskoj i SAD", izjavio je Bo Krister Valstrem, savetnik norveške državne organizacije zadužene za postavljanje umetničkih dela na javnim mestima.

"Trobojka predstavlja naše priznanje, jer mnoge zemlje imaju iste boje na zastavi kao i Norveška. To je način da kažemo da smo okrenuti Evropi iako nismo u Evropskoj uniji", rekao je Valstrem.

Korisnici toaleta će moći da čuju govore državnika kao što su Šarl de Gol, Frenklin Ruzvelt i noverškog kralja Hakona VII, kao i nacionalnu himnu Francuske, SAD i Norveške.

Ovaj projekat izazvao je raspravu i kad se pojavio prvi put 2005. godine za obeležavanje 100 godina odvajanja Norveške od Švedske i od tada nije pronašao svoje mesto. "Neki su bili šokirani da se toalet povezuje s ključnim trenucima norveške istorije i zastave", rekao je Valstrem. Rasprava se u međuvremenu stišala i sada su dobijene sve dozvole za postavljanje toaleta odmah pored parlamenta.

  • 04.03.2014 19:37
    Mogli bi i mi na wc solje da farbamo americke zvezdice i pruge i ovako ceo svet ima isto misljenje o njima.
  • Bojler

    04.03.2014 19:29
    Toalet

    Veoma "nadahnuto" od strane Norvezana. :)
    Ko kaze da su Norvezani hladni i da nemaju
    smisao za salu ?
    Svidja mi se ova vest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.