Država plaća da se biciklom dolazi na posao

Francusko ministarstvo za saobraćaj najaviće mere za podršku vožnje biciklom, posebno do radnog mesta.

Francusko ministarstvo za saobraćaj najaviće mere za podršku vožnje biciklom, posebno do radnog mesta.

Ministar za saobraćaj Frederik Kivilije trebalo bi da najavi pokretanje eksperimentalne faze sa nekoliko preduzeća o podršci zaposlenima koji na posao dolaze biciklom, preneo je list Figaro. Krilatica "metro, posao, krevet" uskoro će biti zamenjena "bicikl, posao, krevet" s obzirom na to da će ministar Kivilije izneti nacionalni plan koji favorizuje vožnju na dva točka, posebno od kuće do posla.

Jedna firma iz Strazbura je već prihvatila takvu inicijativu i zaposlenima je obezbedila besplatna garažna mesta za bicikle, kacige, prsluke alat za popravku kao i kabine za tuširanje. Koliko će se zaposlenima plaćati svaki pređeni kilometar do posla biciklom tek treba da se odluči.

U Belgiji takva inicijativa je prihvaćena 1997. i pređeni kilometar biciklom se u proseku plaća 21 cent. Na osnovu tog cenovnika, imajući u vidu da dva miliona biciklista pređe po pet kilometara dnevno u Francuskoj, takva mera bi francusku državu koštala 20 miliona evra, zaključuje Figaro.

  • 06.03.2014 11:55
    Bas lepo,mi smo tako lepo uredjena zemlja,imamo staze za bicikliste svugde u Srbiji,pa diivnooo..a sta ce oni koji su udaljeni od radnog mesta po 30 km i vise,oni da jasu magarca!A??? Nemate vi mozak!!!
  • Biciklista

    06.03.2014 09:29
    @Anonimusi
    Bože, i vi biciklisti ste baš smorovi. Zašto se mešate kako će drugi ići na posao, gledajte vi svoja posla. Ja, recimo, idem bajsom na posao od proleća do jeseni - 6-7 meseci godišje, kada je lepo vreme. Ostatak vremena - uglavnom peške. Sigurno neću voziti bajs na -10 ili po kiši. Mogu tako jer sam na poslu u sportskoj garderobi. Zamislite nekoga u kostimu na biciklu, ili nekoga ko radi komercijalu, pa mu za posao treba isključivo auto. Automobil je potreba današnjeg vremena, a nemaju svi ljudi iste potrebe. Jedino bi bilo lepo kada bi svako gledao sebe i počistio prvo ispred svoje kuće, a zadiranje u komšijine potrebe ostavio po strani. U svakom slučaju - inicijativa je super za sve one koji mogu da je priušte.
  • Bajker

    05.03.2014 13:11
    Sve je to lepo ali ko od nas ima para da svako jutro kupuje po jedan bicikl?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.