Peticija za očuvanje doma Darta Vejdera

Tunis je pokrenuo međunarodnu kampanju prikupljanja novca za očuvanje jedne pustinjske lokacije na kojoj se snimao čuveni američki serijal "Ratovi zvezda", saopštile su vlasti Tunisa.
Tunis je pokrenuo međunarodnu kampanju prikupljanja novca za očuvanje jedne pustinjske lokacije na kojoj se snimao čuveni američki serijal "Ratovi zvezda", saopštile su vlasti Tunisa.

Vlasti navode da toj lokaciji na jugu Tunisa, u Ong Džmelu u saharskoj pustinji, preti opasnost od peščanih dina.

Na tom mestu se nalazilo mitsko selo Mos Espa Anakina Skajvokera, budućeg Darta Vejdera u serijalu reditelja Džordža Lukasa. U filmu je to bila pustinjska planeta Tatuin.

Ministarstvo turizma i nekoliko udruženja lansirali su kampanju "Spasimo Mos Espu" (Save Mos Espa), a planiraju prikupljanje 137.000 evra za čišćenje i restauraciju lokacije.

"Mos Espa se nalazi na vetrovitom području i postoji mogućnost da ga zatrpaju peščane dine, koje se pomere za 15 metara godišnje. Jedna dina može da prekrije deset odsto lokacije", izjavio je zvaničnik Nabil Gasmi.

Serijal Džordža Lukasa je postao fenomen pop kulture, lansirajući nove filmove na tu temu, knjige, kompjuterske igrice i televizijske serije.

Magazin Forbs nedavno je objavio da sveukupan prihod od brenda "Star Wars" tokom 28 godina postojanja iznosi više od 20 milijardi dolara. To je najuspešnija filmska licenca u istoriji kinematografije.

  • Rasa sa salasa

    09.04.2014 08:32
    Evo, mozda mladjani Borko Ilic moze nekako da pomogne (nasim novcima).
    Covek ima fetish da obnavlja kuce po pasivnim krajevima, a ovaj mi deluje poprilicno pasivno :-)
  • @ Anonimus

    09.04.2014 08:29
    Bila, videla - užas
    Ala ti lupaš, pa to je za medalju. Verovatno si bila na lokaciji u Šot el Garsi, gde ide najveći broj turista, ali ni tamo ne žive beskućnici. Kako zamišljaš da beskućnici prelaze desetine kilometara slanog jezera ili pustinje do prve oaze. Šta rade tamo, šta jedu, šta piju (nema tekuće vode), jer ta područja su potpuno nenaseljena.
  • 09.04.2014 07:25
    Bila, videla - užas.
    U tom raspalom "kompleksu", veličine 20 x 20 metara, žive beskućnici. Jako tužno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.