FOTO: Do detalja rekonstruisan izgled Tutankamona

Naučnici su napravili fotografije sa do sada najvećim detaljima lica i tela Tutankamona, koje pokazuju da je imao izbačene zube, ženske kukove i deformisano stopalo.

Naučnici su napravili fotografije sa do sada najvećim detaljima lica i tela Tutankamona, koje pokazuju da je imao izbačene zube, ženske kukove i deformisano stopalo.

Na osnovu ovog istraživanja, koje će biti osnova za snimanje dokumentarnog filma, stručnjaci su došli do novih indicija o tome šta je u stvari ubilo Tutankamona kada je imao 19 godina.

Virtuelna autopsija na mumificiranim ostacima dečaka-kralja drevnog Egipta, koji je vladao u 14. veku pre nove ere, uključuje više od 2.000 kompjuterizovanih CT snimaka.

Analiza je pokazala da su njegovi roditelji bili u krvnom srodstvu, tačnije bili su brat i sestra. U drevnom Egiptu incest nije bio zabranjen, a tada nije ni bilo poznato kakve bi on zdravstvene komplikacije mogao prouzrokovati potomcima.

Stručnjaci smatraju da je to ostavilo značajne posledice na Tutankamona u vidu telesnih oštećenja i hormonske neuravnoteženosti.

Dosadašnje teorije o uzroku Tutankamonove smrti varirale su od nesreće sa kočijom, misteriozne bolesti, pa do ubistva. Međutim, stručnjaci su uvereni da je umro verovatno zbog bolesti koju je nasledio od svojih predaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti