FOTO: Pronađena grobnica sa milion mumija

U Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od pre 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija, bar tako tvrdi tim arheologa sa Brigam Jang univerziteta u Juti.
U Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od pre 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija, bar tako tvrdi tim arheologa sa Brigam Jang univerziteta u Juti.

"Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija", kazao je vođa projekta profesor Keri Muhlstin na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

Ova grobnica nije mesto na koje su se sahranjivali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani "obični" ljudi, često i bez kovčega. Njihovi unutrašnji organi su retko kad bili uklanjani, zapravo je suvo okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, pojasnio je profesor Muhlstin.

Uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lepe predmete, poput posteljine, naočara i dečijih čizama u boji. "Sve što su imali, sahranjivano je zajedno s njima u grobnice", pojasnio je Muhlstin.

Odakle potiču ove mumije još uvek se ne zna i to je misterija koju nameravaju da reše. U blizini se nalazila manja piramida, koja je sagrađena pre više od 4.500 godina.

Tim naučnika koji je došao do ovog otkrića je u poslednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti.

Jedno takvo je i otkriće mumije visoke 2 metra i 13 centimetara, koja je bila previsoka da stane u kovčeg, pa su je "presavili" i ubacili u grobnicu.

"U pitanju je neverovatna visina za nekog za koga znamo da se hranio izuzetno siromašno. Ipak, čak i uz zdravu prehranu, veoma je neobično da ljudi dostignu toliku visinu", pojasnio je profesor, dodavši kako bi to moglo da bude posledica nekog medicinskog stanja koje uzrokuje višak hormona rasta.

  • Burga

    19.12.2014 13:38
    @Ana & Mile
    Ja ne verujem da ću da se nešto potresam ako i budu čačkali oko mene. A još ako neko bude imao vajdu kroz naučno istraživanje, tim bolje
  • Lala

    19.12.2014 07:08
    zivi su bitni..
    mrtvima je ionako svejedno..
  • sasa

    19.12.2014 06:52
    radna snaga
    morao je neko i da napravi tu piramidu u blizini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.