Na Marsu će da raste zelena salata?

Tim britanskih studenata imao je viziju kako bi trebalo da izgleda budućnost na Marsu i na u njoj video salatu.
Tim britanskih studenata imao je viziju kako bi trebalo da izgleda budućnost na Marsu i na u njoj video salatu.

Studenti Sauthempton univerziteta traže pomoć javnosti da svoj projekat za uzgoj zelene salate pošalju na Crvenu planetu u misiji bez ljudi Mars One, najavljenoj za 2018. godinu.

Naučnici koji rade na ovom projektu, među kojima ima studenata, diplomaca i doktoranata starosti između 19 i 30 godina, kažu da su izabrali zelenu salatu jer je nedavno uzgojena na Zemlji i Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru nekih simulacija.

Kako bi poslali ove biljke na Mars, seme mora biti zamrznuto tokom sedam meseci putovanja. Kad dotakne površinu planete, grejači će održavati temperaturu od oko 21 stepen Celzijusa, što je mnogo više od lokalne temperature na Marsu – minus 63 stepena Celzijusa.

Ključni sastojci poput ugljen dioksida biće uzimani iz atmosfere planete, dok će kiseonik biti proizvođen putem elektrolize vode donete sa Zemlje. Svetlost sunca i LED sijalica na vrhu staklenika trebalo bi da omoguće fotosintezu.

Ako plan bude tekao po planu, prva salata na Marsu nići će četiri nedelje posle sletanja.

  • ja

    02.01.2015 08:57
    Eto prilike
    Za Bogoljuba Karića.
  • 02.01.2015 08:03
    Ovo je nešto najgluplje što sam čuo ove godine! Ne znam zašto ovo rade osim da dokažu sebi i drugima da mogu... Nek isprobaju prvo na severnom polu, biće jeftinije i podjednako nepotrebno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.