Pet puta išao u PIO fond, svaki put mu različitio izračunali dužinu staža

Novosađanin Radiša Jakovljević od decembra provodi dane obijajući pragove državnih službi pokušavajući da ostvari svoje pravo kao nezaposleni, odnosno penzioner jer evidencije PIO fonda i NZS-a pokazuju različite podatke o njegovom radnom stažu.
Novosađanin Radiša Jakovljević od decembra provodi dane obijajući pragove državnih službi pokušavajući da ostvari svoje pravo kao nezaposleni, odnosno penzioner jer evidencije PIO fonda i NZS-a pokazuju različite podatke o njegovom radnom stažu.

Ovaj bivši radnik JKP "Lisje" kaže za 021.rs da njegov slučaj pokazuje kako birokratija može da zakomplikuje život, zbog čega mu se i zdravlje pogoršalo.

Jakovljević navodi da je krajem prošle godine, tačnije 12. decembra prihvatio da bude tehnološki višak u Lisju jer je znao da mu je ostalo nekoliko meseci do penzije. - Otišao sam iz Lisja jer sam znao da imam još nekoliko meseci do penzije i da taj period mogu da preživim uz nakandu za nezaposlene preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Odlazim 15. decembra u NSZ i predajem dokumenta, a iz PIO fonda uzimam listing gde piše da imam 38 godina i 1 mesec radnog staža - navodi ovaj Novosađanin.

Kako priča, problemi počinju početkom januara, jer ga 8. januara iz NSZ obaveštavaju da nema osnova za primanje naknade za nezaposlene, pošto prema njihovoj evidenciji ima 40 godina i 2 meseca radnog staža. Našavši se u toj situaciji, podnosi PIO fondu već istog dana zahtev za penziju.

- Tada sam ponovo uzeo listing u PIO fondu da proverim radni staž i tada dobijam novu računicu, tačnije da imam 37 godina i 7 meseci staža, dakle manje nego pre mesec dana. Verujući da su službe usklađene čekam da se reši pitanje penzije. Kako se ništa nije dešavalo, počinjem da zovem i raspitujem se i saznajem da ima problema sa stažom od 1972-1974 kada sam radio u okviru Vojne ustanove "Dedinje". U PIO fondu mi pričaju da nemam dovoljno staža i da moram lično da rešim to sa Vojnom stanovom - priča za 021 Jakovljević.

On će potom danima pozivati telefonom Vojnu ustanovu, kao i PIO fond, ali i druge službe da vidi kako da se reši problem, ali do danas to nije rešeno. U PIO fondu su i dalje prilikom uzimanja listinga stalno pokazivali drugačiji staž, pa tako početkom marta dobija da je radio tačno 39 godina, 25. marta 39 godina i 9 meseci, a 2. aprila 29 godina 9 meseci i 25 dana.

- Noseći radnu knjižicu i druge dokumente obilazio sam i NSZ i PIO fond, Vojnu ustanovu, ministarstva, ombudsmana i druge službe pokušavajući da rešim svoj problem sa radnim stažom, jer sam time što mi zahtev za penziju nije rešen, a nisam ni dobio status nezaposlenog ostao bez prihoda. U PIO fondu priznaju samo svoju evidenciju iz baze podatka, u NSZ kažu da je radna knjižica za njih "sveto pismo" i tako dalje, a ja sam i bez plate i bez naknade za nezaposlene i bez penzije. Sveukupno, desetine hiljada dinara mi je uskraćeno za ovih nekoliko meseci - priča sagovornik 021.rs.

On navodi da njegov primer nije verovatno jedini i savetuje građane da stalno proveravaju kako im je i da li im je upisan tačan radni staž, jer se u suprotnom mogu naći u problemu kada dođu do kraja radnog staža pa se ispostavi da nije rešen upis star nekoliko decenija.

- Imam primer i svoje prijateljice koja je sada, kad je videla šta se meni dešava, proverila svoj staž i ispostavilo se da umesto 25 ima upisano samo 23 godine. Saznala je naknadno da PIO fond nije uplatio doprinose dok je bila na održavanju trudnoće. Ljudi moraju da obrate pažnju na upis radnog staža, da ne bi došli do mojih godina i da onda budu mesecima bez ikavih prihoda - priča naš sagovornik.

Radiša Jakovljević kaže da je konačno 6. aprila napunio 65 godina i po tom osnovu stekao uslove za penziju, ali da i to za sada nije rešeno i da neće odustati, iako ga sigurno očekuje da po tom osnovu ostvari neko mesečno primanje. Kako kaže, probaće da preko suda istera koliki je zaista njegov radni staž. (Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs)

  • jaksa

    18.09.2015 11:27
    istina
    I tako ,gospodin Radisa dobio penziju,ali nazalost umro je 13.09.2015.neka mu je laka crna zemlja
  • 20.04.2015 15:35
    Cika Raso, legendo, isterajte to.
  • Ime mi je ...

    20.04.2015 15:22
    Eeee Radiša
    Pa ti mora da nisi čuo za Milana tarota? Čovek bi ti iz prve pogodio koliko imaš staža.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti